Advertisement Advertisement
Carregant ...

Manel Sanromà està creant un nou país a l’Aràbia Saudita

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Manel Sanromà, aquesta setmana a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

A la zona nord-oest de l’Aràbia Saudita, en una regió fronterera amb Jordània i Egipte, s’està desenvolupant el “projecte més ambiciós del món”. Es tracta de crear un nou país enmig del desert, en una àrea amb una superfície una mica més gran que la de Catalunya, però on ara només hi viuen unes 40.000 persones.

Fa gairebé un any que el tarragoní Manel Sanromà treballa sobre el terreny en aquest  projecte: NEOM. Es tracta d’aixecar del no-res una nova forma de viure, una immensa ciutat del futur, una regió autònoma amb lleis pròpies, dins l’Aràbia Saudita. “Un cas similar al de Hong Kong en relació a la Xina”, apunta. Una iniciativa personal del príncep hereu Mohammad bin Salman.

El pare de Tinet treballa des de fa un any al projecte Neom, “el més ambiciós del món”

A l’astrònom i pare de Tinet li va arribar l’oferta a inicis del 2018 quan estava dirigint la Fundació puntCAT i després de passar per l’Administració Oberta de Catalunya i l’ajuntament de Barcelona. Esgrescat amb el projecte, Sanromà treballa en l’àmbit de l’smart city, dins del departament de desenvolupament urbà.

Un altre tarragoní, l’enginyer Josep Ramon Ferrer (fill del conegut fotògraf Fer-vi), també està implicat en la iniciativa. Amb ells, una desena de catalans. Tots vinculats a la planificació urbanística, i tots prèviament vinculats laboralment amb el consistori de Barcelona.

Ubicació de Neom, a tocar de Jordània i Egipte, en una zona estratègica.

Aprofitant uns dies de vacances a Tarragona, Manel Sanromà explica al FET la seva experiència: “Aràbia Saudita és un país molt tancat. Només hi pots entrar si tens una invitació d’algú de dins. El poder està en mans exclusivament dels 20.000 membres que formen la família reial. I una de les empreses vinculades al príncep hereu és la que m’ofereix participar en el projecte”.

Darrere, hi ha el fons d’inversió més gran del món amb diners del petroli saudí. Sanromà és conscient de la magnitud del repte: “La primera fase del projecte preveu que al 2.030 hi hagin anat a viure prop d’un milió de persones. I volen que sigui un país modern i molt més obert”. Però la planificació i la gestió que s’està realitzant no l’acaben de convèncer: “Massa cops de timó”, diu.

Sanromà treballa en l’àmbit smart city. Hi ha un altre tarragoní, Josep Ramon Ferrer, i una desena de catalans

De moment, viu a Riad, la capital, en una urbanització només per a estrangers, però a finals d’aquest any el traslladaran a la zona on s’ha d’implementar el nou país. Amb 63 anys d’edat i dos néts catalans, el tarragoní reconeix que té la previsió d’estar-s’hi màxim un parell d’anys. La possibilitat de crear allà un observatori astronòmic és un dels principals al·licients que l’empaiten a seguir endavant.

La zona és molt important des del punt de vista geoestratègic, molt a prop d’Israel i tocant Jordània i Egipte. “És un desert bonic, amb tons vermellosos”, descriu Sanromà. Ara bé, “crear un país nou de trinca és molt ambiciós i hi ha moltes incògnites com, per exemple, si la gent tindrà prou incentius per anar a viure-hi”. Això sí, creu que serà un “tractor de l’economia saudí” i un element d’estabilitat a l’Orient Mitjà.

L’astrònom creu que el projecte del príncep hereu saudita encara planteja moltes incògnites

Del primer any a l’Aràbia Saudí destaca especialment l’impacte que suposa veure totes les dones vestides de negre: “Al 80% només els hi veus els ulls, i la resta porten vel”. La vida allà és “fàcil, però avorrida”. La seguretat és absoluta, però el tancament, excessiu. Algunes de les reunions amb estrangers les han de fer a Dubai.

El desert de la regió on s’ha d’aixecar Neom.

Sempre irònic i amb un discurs vehement, Manel Sanromà no pot deixar de comentar l’actualitat de Tarragona. Diu que se sent un “exilitat” de la seva ciutat i que observa amb una certa “esperança” el canvi d’alcalde. “M’estimo el Pep Fèlix com a persona, però com a alcalde ha estat una catàstrofe”, exclama. “El Pau Ricomà és de la meva generació i de la Colla Jove i això ja dóna certes garanties”, afegeix mentre riu.

En un to més seriós, el creador de Tinet afirma sobre Tarragona: “Hem caigut tant que no podem anar a pitjor. Aquí, a 50 metres de la Rambla s’està morint la ciutat [en relació a la Part Baixa]. És un escàndol. Als polítics se’ls hauria de caure la cara de vergonya”. Per això confia en el nou equip de govern i en que Tarragona es pugui “refer”.

I proclama que tornarà per Santa Tecla. Curiosament, el 23 de setembre és festiu a l’Aràbia Saudí. Celebren el Dia de la Independència.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *