23.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

L’Observatori Blau: amb regust de mar

Un grup d’alumnes en una de les visites a l’Observatori Blau. Foto: David Oliete.

Som al vestíbul de la Confraria de Pescadors, un edifici de dimensions imponents que acull molt més que la llotja del peix: hi ha espai suficient per distribuir les seus de les entitats culturals i socials del Serrallo, expressió de la vitalitat del barri mariner, i des de fa uns mesos, s’hi ubica un nou espai divulgatiu. Els ulls dels gegants, la Carme i el Pere, ens observen.  Aquí ens donen la benvinguda Mercè Toldrà, directora del Museu del Port de Tarragona, i Maria Adzerias, una de les responsables de Còdol Educació, empresa especialitzada en “experiències culturals” que ha realitzat el projecte museogràfic i organitza la visita comentada a l’Observatori Blau.

Porta gairebé un any en funcionament l’espai pedagògic del Port de Tarragona que ensenya el món de la pesca i el fons marí

Ens preparem per viure una submersió al fons marí. Pugem unes escales amples i generoses, i de cop s’obre una gran porta. La primera impressió és impactant. Sala fosca, so i olor de mar. Al fons, una immensa paret convertida en un trosset de la Mediterrània amb la reproducció de les trenta espècies més capturades al litoral de Tarragona en un entorn fidel format per roques, sorra i posidònia. Els visitants ens hi acomodem com si fóssim en una sala de cinema. És a punt de començar una “activitat multisensorial gràcies a diferents recursos tecnològics”, apunta la Maria.

 

Una pantalla interactiva al servei de la didàctica ens permet descobrir cada espècie, amb el nom científic i en català. També ens fa saber on hi viuen, com s’alimenten i com es pesquen. “Conèixer on viuen els peixos, quins costums tenen, quan s’acosten i s’allunyen del litoral -explica la Mercè- ens serveix per introduir a l’activitat la part humana de l’ofici de pescador i descriure els diferents tipus de pesca que es practiquen a Tarragona  com l’arrossegament i l’encerclament, i altres arts menors com el tresmall i el palangre”.

S’hi reprodueixen les trenta espècies més capturades del litoral tarragoní

Uns vídeos enregistrats dins les barques ens mostren una manera de feinejar a alta mar desconeguda per tothom. Pescadors de capçalera del Serrallo com Jordi Albiol, el de la Parrota; Andreu Domènech, el del Mico;  i Albert Pedrol, el de la Guita, han tingut un paper rellevant a l’hora d’assessorar en detalls del nou equipament.

 

I és que l’Observatori Blau, estrenat el passat mes de setembre, amplia l’oferta pedagògica del Port de Tarragona destinada a les escoles, tot i que també el visiten grups d’adults. L’objectiu, apunta la directora del Museu del Port,  és “apropar al públic el món de la pesca, la feina dels pescadors i la història i l’ambient del Serrallo”. L’espai l’han trepitjat centres educatius de la ciutat, del Camp de Tarragona, però també de les comarques interiors de Ponent. Hi ha interès, a partir del desconeixement, per descobrir el mar i els que hi treballen.

La visita s’adapta a totes les edats: s’hi utilitzen pantalles interactives, vídeos i objectes

“La visita s’adapta a tot tipus de públic”, adverteix la Maria Adzerias. “Disposem d’elements complementaris a la pantalla, objectes per tocar que ens ajuden a arribar als més petits. I tot plegat, en quatre idiomes, per apropar-nos al públic estranger, i perquè algunes escoles volen fer l’activitat en anglès”. A més, el CSIC hi ha aportat uns vídeos que ofereixen informacions complementàries, curiositats i anècdotes, i permeten veure els organismes en moviment.

Mercè Toldrà, directora del Museu del Port, a la llotja on es fa la subhasta de peix. Foto David Oliete.

L’activitat, però, no s’acaba amb la contemplació del fons marí reproduït com un gran mural. El “moment màgic”, descriu la Mercè, arriba quan es pugen unes cortines i s’obre la porta de la llotja, l’espai on es fa a diari la subhasta del producte capturat. L’objectiu és que el visitant se senti com el peixater que hi va a comprar el producte que porten les barques del Serrallo. Si l’hora de la visita no coincideix amb la subhasta, un vídeo explica als assistents tot el procés de “com es descarrega i es prepara el peix a la confraria que acaba d’arribar a port abans de distribuir-lo”.

L’activitat inclou veure a la llotja la subhasta del producte capturat aquell dia

L’Observatori Blau “reivindica l’ofici del pescador”, en paraules de Mercè Toldrà. Un ofici que sembla no trobar relleu generacional entre els més joves de les famílies del Serrallo que s’hi han dedicat durant diverses generacions. La flota de l’arrossegament compta amb poc més de vint embarcacions i la flota de la llum amb prou feines arriba a la mitja dotzena. Els amos de les barques encara són serrallencs, però les tripulacions estan formades cada cop més per immigrants.

 

En aquest context, el nou equipament pedagògic vol que no es perdi la memòria d’una activitat econòmica que va ser clau en altres èpoques, quan la flota pesquera de Tarragona era una de les més grans del Mediterrani. L’Observatori Blau suposa una altra manera de donar conèixer el barri del Serrallo, amb una història amb gust i olor de mar.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here