19 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

La cultura reusenca canvia de mans

Daniel Recasens, nou regidor de Cultura de Reus, al costat de la vicealcaldessa Noemí Llauradó. Foto: ERC.

Amb la reedició del pacte de govern a l’Ajuntament de Reus, en què Junts per Reus, Esquerra i Ara Reus són socis, la regidoria de Cultura ha canviat de mans. En l’anterior mandat, aquesta va ser responsabilitat de Montserrat Caelles, del PdeCAT. D’ara en endavant, el titular serà el republicà Daniel Recasens, el número 2 a la llista de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó. Ja en campanya, ERC va reiterar que la capital del Baix Camp necessita un pla estratègic contra la sensació de certa improvisació que molts han tingut en els últims quatre anys en aquest àmbit.

El regidor d’ERC Daniel Recasens relleva Montserrat Caelles, del PdeCAT, al capdavant de l’àrea

Advocat i mediador, Recasens debuta en la política municipal amb la regidoria de Cultura, vinculada ara a les àrees d’Educació i Política Lingüística (en el període 2015/ 2019 va dependre de la regidora M. Dolors Sardà, també del PdeCAT). Col·laborador del col·lectiu dels advocats de l’1 d’octubre, que va prestar assessorament legal de franc als investigats pels fets que van tenir lloc a Reus durant el referèndum, és també integrant de la comissió per la llengua del Col·legi de l’advocacia de la ciutat.

 

Residències artístiques

El mandat del tàndem que van formar l’alcalde Pellicer i la regidora Caelles es va distingir per la celebració de grans esdeveniments dels quals caldrà analitzar el seu llegat i la seva rellevància a nivell nacional. La capitalitat cultural de 2017, posem per cas, n’és un exemple. Més curiosa encara va resultar l’organització de ‘Reus, Ciutat de la música 2018’, anunciada sense que l’oposició en fos coneixedora i sense ni tan sols un espectacle de cloenda com a tal, tot i haver-se anunciat que es faria la passada primavera.

 

En aquest sentit, Llauradó ha manifestat recentment que la cultura reusenca “ha d’anar més enllà de l’exhibició i els festivals”. Ara bé, el cert és que les propostes de Junts per Reus, en campanya, van anar en aquesta direcció. De fet, es va avançar un nou certamen en l’agenda del consistori, el Festival de les roses, del qual no es van donar més detalls. A banda, la vicealcadessa ha assenyalat que cal abordar la situació del Consorci del Teatre Fortuny, del qual la Generalitat es va retirar anys enrere.

 

Un consell amb la participació del teixit local

 

Amb Caelles, l’àrea de Cultura es va vincular a la de Promoció de Ciutat, fet que per als més crítics (en especial, la CUP) va suposar la “mercantilització” de tot plegat a través de campanyes en què vermut, patrimoni, espectacles i comerç eren en un mateix sac. Recasens té el repte d’escoltar el teixit local i de crear un consell amb la participació d’aquest, entès com una manera més de fer ciutat i de donar veu als veïns a través de les seves entitats i les activitats que s’hi facin. En relació a aquest futur ens, cal recuperar la proposta feta per Esquerra abans de les eleccions, sobre la conveniència d’establir residències artístiques amb la voluntat que el talent emergent no hagi d’anar-se’n a una altra banda per prosperar.

 

I per més enllà que s’hagi d’anar dels festivals, i ni qui sigui anecdòtic, més d’un desitja que amb Recasens canviïn també els criteris de decisió que enguany han dut noms com els de Búhos, Els Catarres, Ana Belén o l’exconcursant d”Operación triunfo’ Beth Rodergas a compartir cartell al Festival de les arts de Reus (FAR).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here