23.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

No ens agrada anar en bus a la platja

Vehicles estacionats a banda i banda de la N-340 a l’alçada de la Savinosa. Foto: Ricard Lahoz.

L’únic ocupant del vehicle l’aparca en una antiga àrea de descans de la N-340 entre la Savinosa i l’accés a la cala dels Capellans. Ara hi ha una parada de bus de l’EMT i l’entrada a uns pocs xalets amb el nom de ‘Voramar’. Són les dotze del migdia d’un diumenge d’estiu i l’àrea ja està plena de cotxes estacionats.

 

El conductor del darrer vehicle que hi ha arribat agafa bossa i tovallola i comença a caminar pel voral de la carretera en direcció Tarragona. A l’altra banda veu diversos cotxes aparcats aprofitant els petits espais que deixa l’accés a una casa unifamiliar. Va a la platja de la Savinosa i travessa el carrer Tomàs Forteza, per on hi ha passat fa uns minuts buscant desesperadament un forat on deixar el cotxe.

Els caps de setmana hi ha molts problemes d’aparcament a les platges tarragonines

L’escena es repeteix contínuament cada cap de setmana d’estiu en aquest punt del litoral i en altres platges de Tarragona. Per aquest tram de la N-340 passen els autobusos de la línia 16 (amb alguns dels nous vehicles articulats amb capacitat per a 155 usuaris), i també els de la 11, la 12 i la 13. Però l’increment de l’oferta de transport públic no sembla animar-ne massa la demanda.

 

Les places d’aparcament a les platges del Miracle, l’Arrabassada, la Savinosa, Capellans, la Llarga i la Mora són clarament insuficients en plena temporada d’estiu. Cada platja té els seus problemes específics -a la Llarga es va delimitar un espai natural de dunes que era envaït pels cotxes-, però ni tant sols les més urbanes s’escapen del caos circulatori de dissabtes i diumenges de conductors esverats a la recerca d’un lloc on deixar el vehicle.

L’oferta d’autobusos municipals no convenç la majoria d’usuaris, que es decanta pel vehicle privat

Ara bé: cal que el consistori adopti mesures, si l’espai físic ho permet, per ampliar les zones d’estacionament al costat del mar? O cal que el ciutadà doni un vot de confiança als autobusos municipals com a mitjà de transport preferent per accedir al litoral de la ciutat?

Dos vehicles estacionats a l’entrada d’una casa particular a la N-340. Foto: Ricard Lahoz.

Als tarragonins ens agrada molt agafar el cotxe. Massa. L’agafem per anar a la cantonada. Sovint en desplaçaments del tot innecessaris. No tenim prou cultura de transport públic. Els esforços municipals no han tingut la recompensa adequada. Potser les coses no s’han fet bé del tot els darrers anys des de l’administració, però no sembla que disposar d’autobusos més grans i còmodes sigui un al·licient per a més usuaris a l’hora d’anar a les platges.

 

Cal molta més pedagogia per part del consistori. Cal persuadir els tarragonins perquè utilitzin més el transport públic (no només per arribar al mar). I cal millorar-ne el servei. Però la ciutadania també ha de posar de part seva: menys vehicle privat i més civisme, també a l’hora d’estacionar-lo.

Imatge de 2015 a la platja Llarga. Ara, aquesta zona de dunes està delimitada per impedir l’estacionament de vehicles. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here