14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

Una Tecla més participativa i musical que mai

L’alcalde i regidor de Cultura, Pau Ricomà, amb les enxanetes de les 4 colles de la ciutat. Foto: Jan Magarolas.

“Volem que aquestes siguin les Festes més musicals i obertes”, apuntava l’alcalde de Tarragona i regidor de Cultura i Festes, Pau Ricomà. L’equip de govern s’ha posat entre cella i cella aconseguir una “major participació” de la ciutadania i, després que Sant Magí marqués la línia a seguir, Santa Tecla confirmarà aquesta tendència.

 

El vestíbul del Teatre Tarragona ha estat el lloc escollit un any més per presentar aquesta nova edició del programa festiu de la ciutat. Pau Ricomà i Xavier Gonzàlez, coordinador tècnic de les festes de Santa Tecla, exposaven les novetats d’enguany davant l’expectació de molts periodistes i mitjans de comunicació, mostra de l’interès que desperten aquests dies de celebració. Al cap i a la fi, el Teatre Tarragona serà, com sempre, l’estand de les Festes, on es podran adquirir els programes i el marxandatge.

L’alcalde Pau Ricomà vol unes festes obertes a tothom, però també cíviques i segures

El govern de Tarragona vol canviar algunes de les coses més arrelades a la tradició, com el protocol del 21 de setembre. “El pregó del senyor Boada serà de cara a la gent, perquè l’Ajuntament és la casa dels ciutadans”, afirmava Ricomà. Repetint l’experiència de Sant Magí, a les dues diades castelleres dels dies 15 i 23 de setembre, el balcó de la plaça de la Font rebrà els guanyadors del sorteig de fa unes setmanes.

 

“També volem que siguin les Festes més cíviques i segures; la follia i la disbauxa d’aquests dies ha de ser compatible amb la prudència”, deia l’alcalde. Per això també hi haurà el punt lila i el punt arc iris, a més d’una aposta especial per la mobilitat urbana i la neteja de l’espai públic.

Mago de Oz i Oques Grasses encapçalen una seixantena d’actuacions musicals

Més enllà de les novetats administratives, Xavier Gonzàlez presentava els actes més destacats d’aquest any. En l’àmbit musical criden l’atenció els concerts de Mago de Oz a l’Anella Mediterrània i el d’Oques Grasses a la plaça de la Font, a més de les revetlles castelleres i altres concerts d’un caire més íntim. En l’oferta teatral, Gonzàlez destacava el talent local de la plaça Friki que es trasllada a la sala El Magatzem de la Cooperativa Obrera per celebrar el centenari d’aquest edifici.

Ricomà i el coordinador tècnic de les Festes, Xavier Gonzàlez, en l’acte de presentació de Santa Tecla. Foto: Jan Magarolas.

Durant les Festes també s’estrenaran dues peces audiovisuals molt esperades. Per una banda, el dia 15 a l’Antiga Audiència es podrà veure un documental dedicat a la trajectòria del mestre Eduard Boada, coproduït per TAC12. I per altra, els Gegants Vells estrenaran una pel·lícula amb la rumba de protagonista.

El pregoner Eduard Boada és el protagonista d’un documental que s’estrenarà el dia 15

En el sector editorial, Laia Díaz debuta amb un recull fotogràfic de 60 històries de les Festes, anomenat ‘Tots som la Tecla’ (Cossetània Edicions), al costat de la publicació d’un llibre que recorda la recuperació dels Gegants Moros i la seva reforma, el 2015.

 

Aquest 2019 es compleixen 40 anys de la creació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, 35 del Ball de Gitanes i 30 del Ball de Pastorets. El Ball de Cossis arribarà als 15 anys i també en farà 5 de la inclusió més jove al nostre Seguici: el Griu de Tarragona. Precisament el Griu Petit naixerà enguany i se sumarà a la Santa Tecla Petita, juntament amb els Gegants Vells Petits, estrenats per Sant Roc.

Jaume Sendra, de l’agrupació de portadors dels Nanos Vells, serà el Perpetuador de les Festes

Un any més, i amb aquest ja en farà vint, l’Ajuntament homenatja amb la figura del Perpetuador algú que ha treballat incansablement per la recuperació de les tradicions a la ciutat: Jaume Sendra, responsable durant tres dècades de l’Agrupació de Portadors dels Nanos Vells, rebrà aquest reconeixement el dia de La Crida.

El tuitaire convidat serà Eduard Boada, fill, un usuari actiu a les xarxes socials que va viure la Festa de ben a prop de la mà dels Diables, per allà els anys 90. Arnau Martín, dissenyador del cartell de les quatre colles castelleres, serà l’il·lustrador convidat.

 

Santa Tecla serà l’esclat anual d’orgull tarragoní que aquesta vegada arriba en un procés d’innovació i novetats com a conseqüència del canvi polític a l’Ajuntament. Ricomà i Gonzàlez, en acabar la presentació, convidaven tota la ciutat a buscar al programa els actes que els agradin més, i concloïen: “Segur que trobareu coses ben interessants!”.

 

Aquí podeu consultar el programa de Santa Tecla.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here