18.6 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 20, 2024

Jaume Sendra: Viure i veure la Festa per un forat

Jaume Sendra, a l’esquerra, amb el nou president de l’Agrupació de Portadors dels Nanos Vells, Jorge Pérez de la Torre, les passades festes de Sant Magí. Foto: cedida.

Quedem al carrer de l’escultor Verderol, tot un presagi. Ell arriba puntual i amb un somriure que no el deixarà en –gairebé- tota l’entrevista. Es diu Jaume Sendra, té 59 anys i treballa a torns en una empresa ferroviària estatal molt coneguda. Al gener va deixar enrere ni més ni menys que vint-i-sis anys de presidència de l’Agrupació de Portadors dels Nanos Vells. Enguany serà nomenat Perpetuador de les festes de Santa Tecla 2019, el proper divendres 13 de setembre a les 19h a l’Ajuntament, en el marc de La Crida de les Festes.

Aquest divendres serà proclamat Perpetuador de les Festes, després de més de 30 anys al Seguici

El Jaume Sendra rep aquesta distinció amb honor i com un “reconeixement a la meva tasca de president”, però reconeix d’entrada que, després de tants anys, no s’ho esperava. A mesura que va parlant m’explica, pràcticament sense haver-ho de preguntar, tot allò que ha fet durant més de trenta anys i que, sense dubte, l’ha fet mereixedor d’aquest homenatge tecler.

 

Sendra va entrar al Seguici el 1988, dos anys després de constituïr-se l’Agrupació dels Nanos Vells. Com moltes de les coses que passen a les Festes, esdevé portador dels nanos gràcies a una casualitat, el matí del 23 de setembre del 1990, “quan tots els joves havien sortit de nit i ens faltava gent”. Li va tocar portar la Metgessa, “la que no volia ningú”, riu ell.

Sendra es mostra molt satisfet de les rèpliques dels Nanos vells originals de l’escultor Verderol

Encara recorda com va ser l’experiència de portar per primera vegada el cap d’un nano: “Jo anava de bòlit perquè no em veia els peus i no hi estava acostumat, però després vaig descobrir que només em calia saber què tenia a un metre davant meu”. Dos anys després, el 1992, es va convertir en el president de l’Agrupació, un càrrec que ha ostentat fins a principis d’aquest any i que ha heretat el jove Jorge Pérez de la Torre.

Jaume Sendra és el portador del nano l’Andalusa, al costat de l’Encarna, que s’encarrega de tenir els vestits a punt. Foto: cedida.

El nou Perpetuador somriu molt, però no pot evitar emocionar-se quan pensa en aquestes tres dècades al capdavant dels Nanos Vells: es queda, especialment, amb dues dones. “A la meva parella, la Virgínia, li agraeixo el suport i la paciència que ha tingut amb mi”, explica, visiblement emocionat. “I també amb l’Encarna, que em va inculcar l’estima pels nanos”, una dona que s’encarregava sempre de tenir les peces a punt per sortir al Seguici.

 

Valora molt positivament la seva tasca al capdavant de l’Agrupació, on Sendra en destaca les rèpliques de les peces originals de l’escultor Verderol, la celebració dels 150 anys dels Nanos Vells i l’entrada de les peces a la Casa de la Festa. “Només m’ha faltat una cosa per fer: acabar les rèpliques dels Nanos Vells petits”, de les quals només n’ha sortit la del Nano Capità. El nou president, el Jorge, “necessitarà l’ajuda de tots”, un suport que Sendra ha trobat a faltar, en certes ocasions.

Els portadors i els Nanos amb els components de Dames i Vells, el dia de Santa Tecla de l’any passat. Foto: cedida.

Ara, l’imminent Perpetuador es prepara per viure les Festes de Santa Tecla des d’un altre punt de vista. Es queda amb la fotografia que els portadors dels Nanos Vells es fan cada any amb el Ball de Dames i Vells, al carrer Merceria, abans de l’entrada del braç de la patrona, “és un gran moment de germanor”. I també amb el cafè i la copa de Chartreuse que es prenen abans de començar el Seguici del dia 23 al vespre: “És un moment de calma tensa, però jo sempre estic molt nerviós!”.

L’emociona veure les cares dels infants davant dels nanos: “Desapareixen tots els problemes”

El millor de tot, però, és “viure les festes des de dins del nano, veure les cares dels nens i nenes i donar la mà a tothom. Et desapareixen tots els problemes, per grans que siguin”. Els Nanos Vells representen la ciutadania tarragonina en tots els seus àmbits: la pagesia, els metges, la noblesa, l’oci, la immigració i l’autoritat. Enguany els tindrem ballant al carrer, com sempre, i si no hi veiem en Jaume Sendra serà perquè estarà gaudint de la Festa des de l’interior d’un dels nanos, vigilant-nos atentament pel petit forat que tenen per respirar.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here