20.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

La primera dona del Seguici

Rosa Llorach i Salvador Fà, en la trobada amb el FET a TARRAGONA. Foto: Jan Magarolas.

A hores d’ara resulta impensable un Seguici que no compti amb la participació normalitzada de la dona. Però això no és una cosa de tota la vida, i a Tarragona aquest procés llarg cap a la igualtat va néixer d’una casualitat. Rosa Llorach, actual presidenta de l’Esbart Santa Tecla, porta amb naturalitat i orgull haver estat una pionera en aquest àmbit.

 

La Rosa recorda que a la festa de setembre de 1975, quan la dictadura era a les acaballes, un membre del Ball de Bastons es va posar malalt i van reclamar un substitut. L’escollida va ser la Rosa, que va sortir amb el vestuari habitual, sense ni tan sols haver-ne avisat el seu pare. “Vaig ser la primera dona en sortir al Seguici, i no vam demanar permís a ningú!”, rememora els fets tot rient.

Rosa Llorach, de l’Esbart Santa Tecla, va debutar amb el Ball de Bastons el 1975

El seu testimoni és vital per entendre aquell gran pas: a la Santa Tecla del 1976 -encara amb un ajuntament franquista- ja hi havia tres noies més al Seguici, en una evolució constant que arriba als nostres dies. La falta de dones als anys 70 i 80 es fa palesa amb els testimonis del reportatge que publiquem al FET per commemorar 40 anys de recuperació democràtica de la festa: enmig de dotze protagonistes entrevistats, només hi ha una dona: la Rosa.

 

La presidenta de l’Esbart Santa Tecla comparteix protagonisme a les pàgines de la revista amb una altra persona clau en el procés que ha portat a l’actual esplendor de la Festa Major: Salvador Fà, de l’Esbart Dansaire de Tarragona. Tots dos parlen del paper que van jugar les dues entitats els anys vuitanta i noranta, i analitzen el present i el futur de Santa Tecla.

 

Ho podeu llegir amb calma al número 37 del FET a TARRAGONA, que publica fotografies d’arxiu molt interessants. Demana el teu exemplar a:

 

Llibreria La Capona

Llibreria Adserà

Cal Matias (Serrallo)

Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8)

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here