23 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

L’encert del Pregó de Santa Tecla al balcó

Eduard Boada i l’alcalde Pau Ricomà observen la plaça de la Font. Foto: Eduard Boada fill.

Fa vint anys, la nit del 21 de setembre l’Ajuntament de Tarragona convidava la societat civil tarragonina a un gran sopar per celebrar Santa Tecla. L’àpat reunia més de 300 persones al Fortí de la Reina, entre presidents d’associacions veïns, representants de desenes d’entitats socials i culturals, clubs esportius, periodistes, militars, cúpula eclesiàstica, ciutats agermanades, el pregoner, el guardonat amb el Premi El Balcó i tot el consistori en ple.

 

Vist amb perspectiva, aquell sopar era un excés intolerable, del tot prescindible. Una despesa supèrflua que ara seria àmpliament rebutjada. Però llavors, tothom hi volia anar, perquè ser-hi  volia dir que pintaves alguna cosa en aquesta ciutat. Quan eren quarts de dotze de la nit, però, algun comensal desapareixia de la sala discretament i substituïa el vestit i la corbata per la samarreta i els texans: s’apropava l’hora de la Baixada de l’Àliga, que ja començava a tenir una àmplia repercussió popular.

“El nou format, estrenat amb èxit per Eduard Boada, ja no hauria de tenir marxa enrera”

La referència a aquell sopar de gala, que es va organitzar durant la dècada dels noranta i principis del nou segle, vol posar de relleu en aquest article els canvis socials significatius que tenen un efecte directe a la celebració, també, de la Festa Major de Tarragona. Per això, és tant important el canvi de format del Pregó de Santa Tecla, que ja fa anys havia reclamat des del FET. L’acte, tancat fins l’any passat a les autoritats (també eclesiàstiques i militars) i uns pocs convidats al saló de plens, s’havia quedat ancorat en el passat, elitista i d’esquena al poble.

El Balcó de l’Ajuntament de Tarragona amb Eduard Boada, els trompeters, l’alcalde i els portaveus dels grups municipals. Foto: SantateclaTGN

El Pregó des del Balcó del Palau Municipal, estrenat aquest dissabte amb èxit per Eduard Boada, obre una etapa que no hauria de tenir ja marxa enrera. Alguns detalls del format i la logística pròpia que necessita l’acte poden millorar de cara a properes edicions, però el canvi és un fet que es pot qualificar d’encertat i ben rebut per la ciutadania. Culmina així un procés de participació ciutadana engegat espontàniament per un grup de persones -els Tuitaires Tarragonins– que van promoure la campanya #Boadapregoner.

“Culmina així un procés espontani de participació ciutadana impulsat pel grup de Tuitaires tarragonins”

L’acte també va quedar ben resolt protocol·làriament: al Balcó, a més de l’alcalde, Boada i els dos trompeters que van tornar a intepretar magníficament el Toc de Pregó, només es van situar els portaveus del grups municipals. La resta de polítics i autoritats s’ho van mirar des de darrere o des de baix. La Festa, després de 40 anys de democràcia municipal, s’ha fet una mica més propera a la gent.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here