19.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

25 anys de l’última riuada del Francolí

Cotxes encastats contra el pont d’accés al Serrallo el 10 d’octubre de 1994.Foto: Txema Morera / Diari de Tarragona. 

La tardor de 1994 ens va portar una gota freda amb un temporal de pluges intenses que va afectar especialment les comarques de l’Alt i el Baix Camp i el Priorat. La matinada del 10 d’octubre de fa 25 anys es van recollir més de 400 litres per metre quadrat a les muntanyes de Prades i a la serra del Montsant.

 

Els primers efectes de les pluges van ser despreniments, vies locals intransitables i talls de subministrament elèctric en algunes localitats. La gran quantitat d’aigua acumulada va anar a parar ràpidament al llit de rius i rieres. En el cas del Francolí, que ja va baixava ple des de la Conca, es va trobar a l’alçada de La Riba amb el seu aflüent Brugent.

Aquest dimecres es recordarà amb un acte públic el desbordament del riu el 10 d’octubre de 1994

La unió dels dos cabals va desbordar els límits naturals del Francolí i va provocar en poques hores el trencament de ponts, nombrosos desperfectes i la inundació dels barris de Residencial Palau i Serrallo i el polígon industrial, tot afectant directament a la desembocadura algunes instal·lacions del Port.

La desembocadura del Francolí i els fectes que va deixar el desbordament al Port de Tarragona. Foto: Àngel Rifà.

Precisament, l’Autoritat Portuària de Tarragona organitza un acte obert a tothom per rememorar l’última riuada. Es tracta d’una taula rodona convocada per dimecres 9 d’octubre (la vigília del 25è aniversari) a les 19,30h al Teatret del Serrallo. Hi participaran Llorenç Amat, enginyer del Port, i dos acadèmics de la URV, Jordi Blay i Enric Aguilar.

 

També hi assistiran per donar el seu testimoni veïns dels dos barris inundats i periodistes i fotògrafs que van cobrir informativament el desbordament del Francolí. A l’acte es projectaran vídeos enregistrats per particulars i algunes de les fotos que es van publicar fa cinc anys al llibre ‘L’última riuada’ (Arola Editors), de Ricard Lahoz, director del FET a TARRAGONA.

 

EL LLIBRE DE LA RIUADA, DE REGAL 

Per recordar l’efemèride, el FET regala entre els seus subscriptors els últims tres exemplars del llibre. Les persones interessades han d’enviar un correu a l’adreça

subscripcions@fetatarragona.cat

abans de les 22 hores d’aquest dilluns 7 d’octubre.

Els guanyadors podran recollir l’exemplar a l’acte de dimecres al Teatret del Serrallo.

 

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here