18.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Els experts alerten que hi haurà més riuades

L’acte organitzat pel Port al Teatret del Serrallo va despertar un gran interès entre el públic. Foto: Jan Magarolas.

Aquest dijous fa just 25 anys que el desbordament del riu Francolí va inundar la part baixa de Tarragona i va obligar a evacuar més de 600 veïns del Serrallo i Residencial Palau i a rescatar en helicòpter desenes de treballadors del polígon industrial. Els dos barris, l’escola del Serrallo, les fàbriques i naus del polígon i algunes instal·lacions del Port van resultar especialment afectades per l’aigua desbocada aquell 10 d’octubre de 1994.

 

L’última riuada del Francolí s’ha recordat aquest dimecres en un acte convocat pel Port de Tarragona al Teatret del Serrallo i presentat pel periodista Ricard Lahoz, director del FET. Un vídeo amb imatges de la força desbocada del riu es projecta a la pantalla. A la taula rodona els experts parlen de les causes i les conseqüències desastroses d’aquella riuada, però també es fixen, sobretot, en les possibilitats que té Tarragona de reviure unes inundacions com aquelles.

Professors de geografia i climatologia de la URV reconeixen que ara estem més preparats que fa 25 anys

Jordi Blay, geògraf i professor de la URV, recorda els efectes d’aquelles pluges amb prop de 500 litres per metre quadrat al voltant de les muntanyes de Prades: “Inundacions i destrosses, talls de carreteres i ponts, i fins i tot un canvi en el recorregut del riu”. Blay deixa clar que la part baixa de Tarragona va patir especialment  les conseqüències dels aiguats, però que l’afectada real va ser tota la conca del Francolí. El geògraf apunta a “una zona boscosa, amb pocs camps i urbanitzacions” per tal de drenar correctament l’aigua i evitar una desgràcia com la de fa 25 anys.

D’esquerra a dreta: Enric Aguilar, Ramon Garcia, Jordi Blay i el presentador de l’acte, Ricard Lahoz. Foto: Jan Magarolas.

Ramon García, director general del Port de Tarragona i enginyer aquell octubre del 1994, explica com va viure uns moments frenètics: “Ens va avisar que el riu venia molt crescut, i ens pocs minuts va desbordar els ponts del ferrocarril i va afectar instal·lacions i un pont dins del Port”. D’entre les diverses reconstruccions que es van projectar posteriorment, García en destaca la del mur que s’alça per protegir el Serrallo d’una altra possible inundació.

El Port convoca una taula rodona per recordar l’última riuada del Francolí i parlar del futur

Però qui es fixa en el passat per trobar respostes útils pel futur és el climatòleg i professor de la URV, Enric Aguilar, que ha observat les diferents inundacions que hi ha hagut a la província per detectar-hi un patró. És ara a l’octubre, amb el mar calent de l’estiu i els primers freds de l’hivern “quan hi ha més possibilitats d’inundacions” en el clima mediterrani. Segons Aguilar, “depèn d’una component aleatòria caòtica, perquè no ho sabem explicar, que la tempesta se situï damunt nostre o no”, cosa que explica les inundacions d’enguany a Múrcia.

 

És aquí quan el professor Aguilar respon la pregunta que tots els assistents es fan: “Estem més preparats que fa 25 anys, però el canvi climàtic i altres factors naturals faran que les inundacions tornin a passar”. El professor Blay assegura que es compleixen les normatives europees, molt més estrictes que fa un quart de segle, però revela que, en una eventual inundació, la zona més afectada seria la banda dreta del riu, ocupada majoritàriament per fàbriques i naus industrials.

El 10 d’octubre de 1994, l’aigua del riu va arribar fins a l’Església i les barques del Serrallo. Foto cedida: Jordi Mallol. 

Al final de l’acte, l’interès dels assistents -gairebé un centenar- es tradueix en nombroses preguntes als experts sobre la possibilitat que es torni a repetir el desbordament i la falta de neteja del tram final del riu. La majoria de veus deixen entreveure el seu escepticisme al voltant de la feina realitzada per les administracions en aquest llarg període.

El president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, presenta la nova col·lecció de publicacions ‘Petit Format’

Aquest episodi de 1994, segons Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, és dels dets que “marca la forta identitat del barri del Serrallo i el seu entorn”. Cruset clou l’acte assegurant que el Port de Tarragona “compleix amb la seva responsabilitat” per tal de no tornar a patir una riuada com la de fa 25 anys.

 

L’efemèride serveix finalment com a excusa per presentar el primer llibret de la col·lecció ‘Petit Format’ que edita el Port de Tarragona. El mateix Ricard Lahoz en signa el text que acompanya tot un seguit de fotografies d’aquell 10 d’octubre de 1994.

Coberta del primer llibret de la col·lecció ‘Petit Format’, editada pel Port de Tarragona.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here