24 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

Malalts de postpolio, els grans oblidats

Conxi Garcia-Anton, una tarragonina afectada per postpolio. Foto: Ricard Lahoz.

La Conxi té 48 anys i des de ben petita ha patit problemes de salut que comencen amb una operació al peu dret i pèrdua de la força al peu esquerra. En cadira de rodes des dels 16 anys, ara viu en un pis adaptat de protecció pública al barri de Sant Salvador. És una dona diagnosticada amb postpolio a partir del 2009 quan comença a tenir uns dolors molt forts que l’aparten de la vida laboral.

Prèviament, la Conxi va estudiar Psicologia  i va treballar durant 10 anys com a coordinadora del servei d’integració laboral de la Federació ECOM, moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física. Però la fatiga, la debilitat i el dolor la van obligar a deixar la feina i demanar la incapacitat absoluta. 

La Conxi, de 48 anys, explica els dolors i la debilitat muscular que pateix des de fa anys

Estudia Dret on-line a través de la Universitat Oberta de Catalunya i es dedica a les manualitats, però reconeix que li “falta força” i necessita “ajuda d’una altra persona”. És l’única tarragonina membre d’Associats de Polio i Postpolio de Catalunya, que aplega unes 180 persones i famílies afectades per aquestes patologies.

Aquest dijous, la Conxi Garcia-Anton ha estat entre el públic de la taula rodona ‘Un dia, un objectiu: erradicar la polio’, organitzada pel Rotary Club de Tarragona i el Col·legi de Farmacèutics coincidint amb el Dia Mundial de la Polio, el 24 d’octubre. Entre els ponents hi era Joana Rodríguez, presidenta dels associats, que ha explicat la voluntat de l’entitat de visibilitzar aquest problema de salut tan desconegut i que arrenca de la falta de vacunació a l’Espanya franquista de 1952 a 1963.

Organitzadors i ponents a la taula rodona organitzada per Rotary Club. En cadira de rodes, la presidenta d’Associats de Polio i Postpolio de Catalunya. Foto: Ricard Lahoz.

Rodríguez ha explicat l’experiència de molts malalts -la majoria, d’entre 50 i 70 anys– que van fer vida normal durant molt temps i que, de cop i volta, es troben en una cadira de rodes amb dolors molt forts i un gran cansament. L’entitat vol visibilitzar la malaltia i assessorar i orientar les persones que la pateixen, sobretot en temes mèdics i legals per aconseguir la incapacitat laboral. Es calcula que hi ha unes 8.000 persones afectades a Catalunya i prop de 50.000 al conjunt d’Espanya.

Aquest diumenge, fideuà solidària del Rotary Club Tarragona al Serrallo

Amb l’objectiu de recaptar fons per erradicar la polio a tot el món (ara centrada a Afganistan i Pakistan), Rotary Club Tarragona organitza una fideuà solidària que tindrà lloc aquest diumenge 27 d’octubre a partir de les 12 del migdia davant la Confraria de Pescadors al Serrallo.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here