21.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Entusiasmats amb l’Observatori Blau

Imatge final de la visita a l’Observatori Blau amb els 30 amics del FET que hi van assistir. Foto: Ricard Lahoz.

Una magnífica sorpresa. Els 30 amics i amigues del FET a TARRAGONA que acaben de descobrir l’Observatori Blau en marxen entusiasmats. L’equipament del Museu del Port de Tarragona ubicat a l’edifici de la Confraria de Pescadors encara és poc conegut i això contribueix a sorprendre molt gratament els seus visitants.

30 amics del ‘Fet’ viuen en directe la subhasta de la llotja i descobreixen el fons marí i el món de la pesca

La nova activitat cultural organitzada pel FET arrenca, sense preàmbuls, accedint a la llotja on s’està fent la subhasta de peix. Són les cinc de la tarda d’un divendres i les caixes -amb el producte capturat poques hores abans- avancen des de fa estona per una cinta transportadora que no s’atura ni un instant.

Asseguts a la graderia de la llotja de peix, observen el pas de les caixes. Foto: Ricard Lahoz.

Un marcador electrònic especifica la caixa que va a subhasta, el producte, la quantitat, el nom de la barca i el preu de sortida. Al cap de pocs segons, ja hi apareix el nom del comprador i el preu final. Tot a gran velocitat i amb un soroll d’ambient de fons permanent.

La cinta que transporta les caixes carregades de peix. Foto: Ricard Lahoz.

Els subscriptors del FET seuen durant una estona a les grades de la llotja, veuen desfilar les caixes per la cinta i miren d’entendre com gestionen la compra del producte supermercats, peixateries i restaurants. Els compradors, amb un comanament a les mans,  busquen la millor relació qualitat-preu possible.

Aspecte general de la llotja. Al fons, els compradors de peix. Foto: Ricard Lahoz.

De la llotja accedim a l’espai contigu, la sala de l’Observatori Blau, i ens submergim a les aigües marines de la costa tarragonina. Aquí, el professional de Còdol Educació que guia la visita explica detalls de la subhasta i ens presenta les 30 espècies més capturades per les barques del Serrallo: des del peix emperador a la gamba vermella, passant per una varietat de tamanys i formes que no deixen de sobtar als amics del FET.

El tècnic de Còdol explica les diferents espècies. Il·luminat, el peix emperador. Foto: Ricard Lahoz.

Una paret de grans dimensions recrea el fons marí. La tecnologia ens permet observar detalls de cada espècie. Després, la visita continua amb la projecció en dues pantalles d’una jornada habitual dels pescadors mar endins, en una barca d’arrossegament i en una barca d’encerclament, per distingir clarament els dos principals tipus de pesca que es practica a Tarragona.

Projecció dels vídeos dels tipus de pesca. Foto: Ricard Lahoz.

És un món tan desconegut que s’amunteguen els comentaris, les preguntes i els dubtes dels subscriptors del FET. L’activitat finalitza amb la projecció d’un altre vídeo en pantalla gegant de la història del Serrallo i la seva vinculació a la mar i la pesca. Un audiovisual que va acompanyat de les explicacions de Mercè Toldrà, directora del Museu del Port de Tarragona.

Mercè Toldrà, a la dreta, respon les preguntes dels assistents a l’activitat. Foto: Ricard Lahoz.

Foto de grup al final de la visita i diverses preguntes per saber com i quan es pot visitar l’Observatori Blau, un equipament pedagògic que va néixer el setembre de l’any i que ja ha vist passar moltes escoles i grups d’adults.

Recordeu que al número 35 de la revista FET a TARRAGONA (maig-juny de 2019) es va publicar un ampli reportatge d’aquest nou espai cultural de la ciutat.

Reproducció d’una de les 30 espècies que es poden veure a l’Observatori Balu. Foto: Ricard Lahoz.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here