11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

El Port s’aboca a celebrar 150 anys de trajectòria

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, presenta els actes de celebració del 150è aniversari. Foto: Rut Queralt.

El Port de Tarragona celebra enguany el 150è aniversari de la creació de la Junta d’Obres del Port, la primera entitat encarregada de l’administració i la gestió de les instal·lacions que va impulsar les obres del port modern. Tot i que el seu origen es remunta a més de dos mil anys enrere, el 18 d’octubre de 1869 es va constituir l’antecessora de l’actual Autoritat Portuària de Tarragona (ATP), que va estar vigent fins al 1992. Així ho ha explicat aquest dijous el seu president, Josep Maria Cruset, en una trobada al Moll de Reus, un dels llocs més històrics encara operatius avui en dia i on resideixen les grues més antigues.

Durant tot un any s’organitzaran actes lúdics i culturals i s’engegarà la reforma del Museu del Port

En motiu d’aquesta celebració, s’oferirà un ampli calendari d’actes institucionals i culturals que començaran el proper 14 de novembre i duraran fins al novembre del 2020. Les activitats presentades se centraran en quatre eixos: la història, la comunitat portuària, la ciutat i el territori, i el futur. “Volem orientar aquest aniversari des de múltiples direccions per donar-hi cabuda a tothom”, assegura Cruset. La commemoració d’aquests 150 anys comportarà una inversió de més 300.000 euros.

La setmana que ve es presenta un atles il·lustrat històric, orientat a tots els públics

Amb una mirada cap a la història, es presentarà un atles il·lustrat el dijous 14 de novembre a les 19h al Tinglado 1 del Moll de Costa. Es tracta de l’obra Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present, de l’il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch i Torrebadell. Cruset considera que “el llibre té la vocació de convertir-se en el suport principal per donar a conèixer els més de dos mil anys d’història de la infraestructura”. Afegeix que “és rigorós en el seu contingut històric, molt amè i orientat a tots els públics”. Compta amb 7 capítols i més de 220 pàgines.

 

Des de l’eix enfocat a la pròpia autoritat portuària, el seu president pretén reivindicar la feina dels treballadors i membres la comunitat portuària en el que es preveu que sigui el gran acte institucional. Se celebrarà el 28 de febrer de 2020 al Refugi 1 del Moll i es preveu un aforament de més de 800 persones.

Una part de l’equip que impulsa els actes de celebració. A dreta i esquerra del president, Coia Escoda (Arxiu) i Mercè Toldrà (Museu del port). Foto: Rut Queralt.

En tota aquesta festa, la cultura també hi serà benvinguda. Per fer partícips petits, joves i grans en aquest aniversari, el 27 de juny de 2020 s’organitzaran dos concerts. Segons ha avançat Cruset, a la franja del migdia tocarà el grup ‘El Pot Petit’, un concert familiar adreçat als més petits. El mateix dia, cap al vespre, el grup terrassenc ‘Doctor Prats’ serà l’encarregat d’amenitzar l’espai entre els tinglados del Moll de la Costa. L’entrada serà gratuïta i es preveuen més grups musicals per completar el cartell.

El museu s’amplia, millora la il·luminació i revaloritza el patrimoni marítim

Per últim, amb una mirada cap al futur, l’Autoritat Portuària engegarà aquest mes de novembre la reforma del Museu del Port de Tarragona (Refugi 2 del Moll de Costa), que acabarà el novembre del 2020. Les obres suposaran una inversió d’un milió i mig d’euros que modernitzaran l’edifici. Es tracta d’un projecte de museïtzació que pretén millorar la il·luminació natural i artificial, ampliar la superfície i, sobretot, revaloritzar el patrimoni portuari marítim. S’inclouran també nous formats audiovisuals i la seva inauguració tancarà el calendari de celebració  dels 150 anys.

Una de les grúes més antigues al moll de Reus. Foto: Rut Queralt.
Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here