Advertisement Advertisement Advertisement
14.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

‘Rhumans’: pallassos per riure i pensar

Els protagonistes d’aquest article són els pallassos. En aquest cas, però, van més enllà dels clàssics i de la figura del circ tal com la coneixem. Els actors de la companyia Rhum& Cia actuaran aquest diumenge 17 de novembre al Teatre Tarragona. Presentaran el muntatge Rhumans, una creació teatral autònoma i independent, interpretat per Joan Arqué, Roger Julià, Pep Pascual, Mauro Paganini i Piero Steiner, sota la direcció de Jordi Aspa. Demostraran que l’humor, la màgia, l’emoció i la tendresa no deixen de banda la part més àcida i bergant d’un pallasso.

La companyia Rhum & Cia actua aquest diumenge 17 a les 6 de la tarda al Teatre Tarragona

Rhumans és l’obra que posa punt i final a la trilogia que es va iniciar amb Rhum, l’espectacle amb el qual van retre homenatge a Joan Montanyés (més conegut amb el sobrenom “Monti”), i que va seguir amb Rhümia, on la posada en escena feia participar el públic de manera activa. En aquest últim capítol també hi participa la gent, però no directament. L’actuació compta amb unes gravacions que es projecten durant la representació; són declaracions fetes a peu de carrer i a partir d’una enquesta real, on les persones defineixen el que és per a ells un pallasso.

Es tracta d’una hora i quart en què es pretén que l’espectador reflexioni i es qüestioni la figura del pallasso avui en dia, en la societat actual. Roger Julià, un dels actors de la companyia, ho explica de la següent manera: “Farem pensar. Quan en un espai escènic, com a propi actor, et preguntes la trajectòria que has tingut, és inevitable que el públic, en un efecte mirall preciós, no es pregunti: Com he arribat fins aquí? Qui sóc?”.

L’obra pretén que l’espectador reflexioni i es qüestioni la figura del pallasso del segle XXI

Des de la companyia Rhum& Cia, s’han permès treballar i exterioritzar una curiositat que duien a dintre. Amb la baixa de l’actor Jordi Martínez, el grup vivia una sensació d’impàs. “Vam aprofitar-ho per qüestionar-nos què som com a individus, per això vam aquest nou espectacle que ens porta cap a la poètica i el divertiment des d’un lloc molt intern i molt autèntic”, afirma Julià.

 

L’objectiu és trencar els tòpics establerts fins ara, com, per exemple, que els pallassos són només per als nens. Fals; es dirigeix a tots els públics. Petits i grans podran gaudir d’aquest espectacle, on la música també hi té un paper important. De fet, el pallasso que proposen és diferent al del circ. “Fem teatre; per tant, la gent veu actors fent de pallassos molt entrenats com a clowns, amb moltes experiències d’haver-ne vist i fet, però som creadors”, emfatitza Julià.

Un combinat d’escenes agredolces basades en els clàssics, però que, alhora, incorporen un polsim d’innovació. “Busquem donar un cos de teatralitat de segle XXI a una art que malauradament està associada a quelcom més antic. Potser podem dir que fem pallassos del segle XXI, vulgui dir el que vulgui dir”, afegeix. I és que l’obra reflecteix la part més feble del pallasso, que s’esforça per fer riure i pensar malgrat que no viu bons moments. “Per a mi, un pallasso és un espai de llibertat i de vida profundament lligat a l’existència des d’un punt de vista humanista, folklòric, cultural i absurd, si es vol. El pallasso ens posa un mirall a tots els que el veiem i els que el fem”, conclou. I tu, ja saps quin pallasso portes dins?

Un regal per als subscriptors

Gràcies a l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Tarragona, disposem d’una entrada doble per regalar entre els subscriptors del FET. Les persones interessades han d’enviar un correu electrònic a l’adreça

subscripcions@fetatarragona.cat

abans de les 22 hores d’aquest dimecres 13 de novembre.

‘Rhumans’ es representa al Teatre Tarragona diumenge 17 de novembre a les 18 hores.

Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here