Advertisement Advertisement Advertisement
11.4 C
Província de Tarragona
Divendres, març 24, 2023

El ‘Fet’ premiat per les dones periodistes de Catalunya

 

Les mans d’una camperola siriana en una imatge captada per Natalia Sancha. La foto és el premi 2019 atorgat per l’associació de dones periodistes de Catalunya.

Les mans plenes de cicatrius d’una recol·lectora d’olives al desert de Síria. La dona de la fotografia mai ha sortit de casa seva a Mehin, malgrat els combats entre els jihadistes de l’Estat Islàmic i les forces militars sirianes que han assolat el poble. La zona en guerra s’ha convertit en la seva llar.

 

Aquesta imatge captada per la fotoperiodista Natalia Sancha és el premi de Comunicació no Sexista 2019 lliurat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Un dels guardons l’ha rebut la revista FET a TARRAGONA per la publicació el passat mes de gener del monogràfic ‘En mans de dones’.

El ‘Fet’ rep un guardó de les periodistes catalanes per visibilitzar les dones tarragonines

Les mans de la dona siriana castigades per les feines del camp i les mans de dues dones tarragonines -captades per David Oliete– que apareixen a la portada de la revista premiada, s’entrellacen avui gràcies al reconeixement a “un periodisme de proximitat que normalitza la visió de gènere i la igualtat d’oportunitats”.

Ricard Lahoz i Albert Ollés, responsables del FET, en primera línia i al costat de totes les dones que van rebre i lliurar els premis de Comunicació no Sexista 2019. Foto: ADPC.

Impressiona i, alhora, resulta estimulant ser l’únic home que rep un premi a la festa anual de les periodistes catalanes. Reconforta seure al costat de la immensa fotoperiodista Pilar Aymerich -tot un símbol i referent de la lluita feminista en la Transició darrera d’una càmera- i de la pionera de la informació esportiva, Maria Escario.

“Impressiona i estimula ser l’únic home que rep un premi a la festa de les dones periodistes”

Impressiona compartir l’escenari del CaixaForum Barcelona amb el sarcasme i l’humor gamberro de Natza Farré de ‘La Competència’ a RAC 1; l’equip de dones liderat per Mariola Dinarés que fa el ‘Popap’ de Catalunya Ràdio; els documentals de memòria històrica de Maria Dolors Genovès a TV3; les entrevistes de Sandra Sabatés a ‘Mujer tenías que ser’ al programa ‘El Intermedio’ de la Sexta; les investigacions sobre la violència masclista de Magda Bandera, directora de ‘La Marea’; o les columnes d’opinió amb perspectiva de gènere que signa Emma Riverola a les pàgines d”El Periódico’.

Moment del lliurament del premi al FET, que recull el seu director, Ricard Lahoz. Foto: ADPC.

Tot i els avenços en la visibilitat de la dona als mitjans de comunicació i la fortalesa demostrada pel moviment feminista els darrers dos anys, a l’acte de l’ADPC sobrevola un missatge: “Ni un pas enrere”. Les premiades ho expressen sense embuts. Amb 75 anys, Pilar Aymerich (Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere) afirma rotunda: “Mai havia pensat que tornaria a veure 52 feixistes asseguts al Congrés dels Diputats. Sempre em trobareu al carrer defensant els drets conquerits i les llibertats fonamentals”.

Els parlaments de les premiades alerten que estan en risc els drets conquerits: “Ni un pas enrere”

La reivindicació d’un periodisme feminista, que vagi més enllà de les dades fredes i la notícia breu, amb perspectiva de gènere, rigorós i compromès, és una de les línies argumentals en què coincideixen totes les premiades.

Paraules de Ricard Lahoz des de l’escenari. Al fons, una imatge de la revista premiada i d’una part de l’equip del FET. Foto: Cristina GM.

En aquest context, des del FET agraïm que l’entitat de les periodistes catalanes tingui en compte els mitjans d’àmbit local. I des del faristol expliquem que el monogràfic guardonat visibilitza les històries d’una cinquantena de dones tarragonines de diferents perfils i generacions, i que la revista procura, des del primer dia, tenir en compte la perspectiva de gènere i donar veu a les dones en igualtat d’oportunitats.

“El primer premi d’àmbit nacional que rep el ‘Fet’ ens esperona a seguir endavant”

El premi, el primer d’àmbit nacional que rep el FET en només 6 anys de trajectòria, ens esperona a seguir treballant en la línia d’un periodisme tranquil, honest i reflexiu que tingui en compte moltes mirades de dones i homes de Tarragona. I com vaig dir des de l’escenari, el dedico a les 50 protagonistes del monogràfic i a les companyes i companys periodistes que fan possible el miracle de publicar cada dos mesos una revista única i singular.

 

El miracle també és possible gràcies al suport dels nostres 650 subscriptors. Per això, et convido a fer-te subscriptor del FET  clicant aquí i a donar suport al periodisme de qualitat i cuinat a foc lent.

 

Aquí us deixo altres imatges de la festa, realitzades per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya:

Sandra Sabatés, amb Rosa Maria Calaf.
Maria Escario rep el premi de mans d ela presidenta de l’ADPC, Marta Corcoy.
Natza Farré, de RAC1, va ser una altra de les premiades.
La fotoperiodista Pilar Aymerich va rebre el premi especial Margarita Rivière.

I fotos de la revista premiada:

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here