28.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

Molt més que un taulell a l’entrada del CAP o l’hospital

Usuaris del CAP Jaume I esperen ser atesos per les administratives sanitàries, darrere el taulell. Foto: David Oliete.

Són darrere el taulell d’atenció directa, just a l’entrada del centre d’atenció primària. Són la porta d’entrada al sistema sanitari, els nostres primers interlocutors. I malgrat la importància del seu paper a la sanitat pública, fins ara no se’ls ha tingut prou en compte per bona part d’una ciutadania que creu que la seva feina es limita a concertar les visites dels metges.

 

Les administratives sanitàries de Catalunya -la majoria són dones- no es conformen, però, amb jugar un paper secundari i molt limitat en el sistema sanitari. Plantegen nous rols professionals i nous models d’atenció; volen integrar-se plenament en el circuït assistencial que comanden metges i infermeres; i conviden els usuaris a participar-hi.

Els administratius sanitaris volen tenir un paper més actiu en el procés d’atenció als pacients

Són polivalents i versàtils, treballen en atenció primària i en hospitals, es dediquen a tasques molt diverses i tenen moltes ganes de formar-se i renovar-se. Bona prova d’això és la jornada d’administratius sanitaris de l’Institut Català de la Salut que s’ha organitzat a Tarragona amb 1.150 inscrits presencials, més de 350 que han seguit els debats de manera virtual, i 622 treballs presentats. Un èxit de convocatòria que diu molt de l’esperit d’aquests professionals.

El Palau de Congressos de Tarragona va reunir més d’un miler de persones en la jornada d’administratius sanitaris. Foto: ICS Tarragona.

Conduïr les taules rodones, ponències i xerrades de la jornada des de l’auditori del Palau de Congressos m’ha permès conèixer de primera mà experiències i iniciatives molt interessants que busquen noves formes de comunicació amb el pacient, millorar el temps de resposta als taulells dels CAP i els hospitals o trobar eines per simplificar el llenguatge administratiu.

Més de mil professionals es troben a Tarragona per reclamar integrar-se plenament en l’atenció als pacients

Equips de les Terres de l’Ebre, Lleida, Catalunya central, Barcelona i la seva àrea metropolitana i el Camp de Tarragona han explicat com treballen en aprofitar les noves tecnologies, reduir les cues  o resoldre moltes demandes sense la presència del pacient.

 

El lema de la jornada -‘Tots fem Salut. Escurçant distàncies’- revela les ganes del sector. I la ponent més aplaudida –Laura Herranz, de l’equip d’atenció primària de Valls- ho apuntava d’aquesta manera: “Som capaces, hem de participar, d’empoderar-nos i fer que se’ns valori”. Hi ha la sensació que la trobada de Tarragona suposa un punt d’inflexió per aquests professionals.

Laura Herranz, de l’Equip d’Atenció Primària Valls Urbà, va ser la més aplaudida de la jornada. Foto: ICS Tarragona.

La celebració d’aquesta jornada d’administratives sanitàries coincideix amb la publicació del número 38 del FET a TARRAGONA que dedica més de vint pàgines del dossier a la feina dels professionals de l’atenció primària a la ciutat. El dia a dia en un CAP, l’atenció comunitària, l’atenció domiciliària i el servei especialitzat en atenció sexual i reproductiva configuren els principals continguts de la revista.

 

Si us hi interessa, el FET 38 el podeu trobar a:

Llibreria La Capona

Llibreria Adserà

Cal Matias (Serrallo)

Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8)

 

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here