

Són darrere el taulell d’atenció directa, just a l’entrada del centre d’atenció primària. Són la porta d’entrada al sistema sanitari, els nostres primers interlocutors. I malgrat la importància del seu paper a la sanitat pública, fins ara no se’ls ha tingut prou en compte per bona part d’una ciutadania que creu que la seva feina es limita a concertar les visites dels metges.
Les administratives sanitàries de Catalunya -la majoria són dones- no es conformen, però, amb jugar un paper secundari i molt limitat en el sistema sanitari. Plantegen nous rols professionals i nous models d’atenció; volen integrar-se plenament en el circuït assistencial que comanden metges i infermeres; i conviden els usuaris a participar-hi.
Els administratius sanitaris volen tenir un paper més actiu en el procés d’atenció als pacients
Són polivalents i versàtils, treballen en atenció primària i en hospitals, es dediquen a tasques molt diverses i tenen moltes ganes de formar-se i renovar-se. Bona prova d’això és la jornada d’administratius sanitaris de l’Institut Català de la Salut que s’ha organitzat a Tarragona amb 1.150 inscrits presencials, més de 350 que han seguit els debats de manera virtual, i 622 treballs presentats. Un èxit de convocatòria que diu molt de l’esperit d’aquests professionals.


Conduïr les taules rodones, ponències i xerrades de la jornada des de l’auditori del Palau de Congressos m’ha permès conèixer de primera mà experiències i iniciatives molt interessants que busquen noves formes de comunicació amb el pacient, millorar el temps de resposta als taulells dels CAP i els hospitals o trobar eines per simplificar el llenguatge administratiu.
Més de mil professionals es troben a Tarragona per reclamar integrar-se plenament en l’atenció als pacients
Equips de les Terres de l’Ebre, Lleida, Catalunya central, Barcelona i la seva àrea metropolitana i el Camp de Tarragona han explicat com treballen en aprofitar les noves tecnologies, reduir les cues o resoldre moltes demandes sense la presència del pacient.
El lema de la jornada -‘Tots fem Salut. Escurçant distàncies’- revela les ganes del sector. I la ponent més aplaudida –Laura Herranz, de l’equip d’atenció primària de Valls- ho apuntava d’aquesta manera: “Som capaces, hem de participar, d’empoderar-nos i fer que se’ns valori”. Hi ha la sensació que la trobada de Tarragona suposa un punt d’inflexió per aquests professionals.


La celebració d’aquesta jornada d’administratives sanitàries coincideix amb la publicació del número 38 del FET a TARRAGONA que dedica més de vint pàgines del dossier a la feina dels professionals de l’atenció primària a la ciutat. El dia a dia en un CAP, l’atenció comunitària, l’atenció domiciliària i el servei especialitzat en atenció sexual i reproductiva configuren els principals continguts de la revista.
Si us hi interessa, el FET 38 el podeu trobar a:
Llibreria La Capona
Llibreria Adserà
Cal Matias (Serrallo)
Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8)