13 C
Província de Tarragona
Dijous, desembre 8, 2022

Recuperem la Part Baixa

Marta Contreras pinta un mural al carrer Cartagena. Foto: Ricard Lahoz.

Si fa uns dies us emplaçava a salvar la Rambla de la progressiva decadència que pateix, avui us animo a recuperar la Part Baixa, o barri de la Marina, després d’un procés de degradació i oblit per part de les administracions que els veïns s’encarreguen de denunciar amb pancartes als balcons.

Una acció d’art al carrer vol recordar el patrimoni industrial del barri i apropar-se als veïns

El punt d’inflexió potser l’han posat aquest cap de setmana cinc dones joves, el col·lectiu CreActives, organitzant una acció d’art al carrer i convidant tres artistes a pintar fragments de dos murs de magatzems situats als carrers Cartagena i Nou de Santa Tecla, en un cul de sac a tocar del Teatre romà que conserva un patrimoni industrial ben interessant.

Intervenció artística de Berta Artigal al carrer Nou de Santa Tecla. Foto: Ricard Lahoz.

Uns gats jugant amb bótes de vi donen vida i color a la zona i reivindiquen el seu llegat comercial vinculat al Port. Amb aquest esperit i amb plena llibertat creativa, Marta Contreras, Berta Artigal i Tziki han posat la primera pedra d’un circuït artístic que aspira a tenir llarg recorregut i a revertir la situació del barri.

La iniciativa del col·lectiu Creactives pot ser el punt d’inflexió per revertir l’oblit de la Part Baixa

En positiu, les noies de CreActives es van constituir en grup ara fa un any per apropar l’art a la ciutadania i reivindicar la història i el patrimoni de la Marina. I actuant en positiu han aconseguit la complicitat de professionals com l’arquitecte Ramon Aloguin que ha fet una caminada pel barri per explicar un llegat força desconegut pels tarragonins.

Tziki fa el seu mural en el magatzem més antic del barri. Foto: Ricard lahoz.

El punt de partida de la ruta guiada és, precisament, allà on els artistes fan les seves intervencions. Al primer magatzem de vi que es va establir al barri el 1914, al final del carrer Cartagena, quan la via no té sortida perquè topa amb altres velles instal·lacions industrials en desús. En aquest context, Aloguin remarca que llavors aquella zona era el centre econòmic de Tarragona.

L’arquitecte Ramon Aloguin fa una visita guiada per magatzems i altres edificis d’interès històric

Unes passes més enllà, al carrer Sant Miquel accedim a una antiga nau, reconvertida en aparcament. Es va utilitzar com a magatzem de gra des del 1962 fins a finals dels setanta. L’entorn és d’una altra època: un carrer que hauria de tenir continuïtat (el de Castellarnau) i que serveix per estacionar cotxes en un espai privat a l’aire lliure envoltat d’instal·lacions desocupades amb parets que conserven la petjada de projectils de la guerra civil.

Un aparcament en un antic magatzem de gra al carrer de Sant Miquel. Foto: Ricard Lahoz.

La ruta continua per la Chartreuse -“una cartoixa molt singular perquè és urbana”, ressalta Aloguin-, l’antic cinema al carrer Reial que tenia capacitat per a mil persones i que ara ocupa un supermercat, i la porta de l’edifici més antic del barri (datada al 1761) al carrer Rebolledo i que ara s’ha enderrocat per fer-hi un nou bloc d’habitatges.

La continuació del carrer Castellarnau és tancada i servei d’aparcament privat. Al fons, el carrer Doctor Zamenhoff. Foto: Ricard Lahoz.

Abans de tornar al punt de partida, passem per davant d’una altra joia patrimonial: l’antic magatzem del blat, reconvertit en aparcament i en espai que utilitza l’associació de veïns del Port per desar-hi estris i organitzar les festes del barri. Un exemple evident d’incompetència i caos administratiu (la propietat se la reparteixen Estat i Generalitat) que s’hauria d’acabar.

Detall de la façana de l’antic magatzem del blat. Foto: Ricard Lahoz.

Les explicacions de l’arquitecte Aloguin reforcen els arguments per repensar la Part Baixa de Tarragona abans que sigui massa tard. Més enllà de les manifestacions de protesta i de les pancartes que reclamen més neteja, seguretat i inversions, ha arribat el moment d’actuar en positiu. Com han decidit fer les CreActives (Laura Royo González, Leo Sanchis Hernández, Montse Gestí Andreu, Marina Vives Cabré i Loli García-Anton). I és que la cultura transforma.

Ramon Aloguin, davant una font del carrer Rebolledo. Darrere, la porta més antiga del barri ara enderrocada. Foto: Ricard Lahoz.

A l’Ajuntament li toca ara planificar i actuar amb mirada llarga, però sense oblidar actuacions immediates. Posar en valor el patrimoni industrial de l’antic barri de la Marina ha de ser un objectiu a mig i llarg termini, i aquí col·lectius i artistes hi tenen molt a dir. Però el mentrestant és tant o més important, i si volem atraure més tarragonins a la zona i no acabar amb la paciència dels veïns, el govern de la ciutat hi hauria d’intervenir amb alguna acció que demostri que, ara sí, la recuperació de la Part Baixa va de debò.

Un terreny en desús al costat de vells magatzems. Foto: Ricard Lahoz.

AQUÍ TENIU MÉS IMATGES DE LA PASSEJADA PER L’ANTIC BARRI  DE LA MARINA:

Antic cinema del carrer Reial.
Magatzem en actiu al cul de sac del carrer Cartagena.
Interior del magatzem del blat utilitzat per l’associació de veïns del Port.
Detall de façana de magatzem.
Aquí hauria de tenir continuïtat el carrer Castellarnau.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Referent a la Part Baixa. TeclaSmit Teatre ocupem un petit magatzem, amb pedigrí, al c/Smith 31 xamfrà amb Nou Sta Tecla. Ben a prop hi ha Silva editorial, els Bandera Negra, la Sala Zero, l’As FolcAndaluza, … Crec que podríem coses…?… que ajudessin a “posar en valor” (com es diu ara) el barri. Per exemple actuacions teatrals en espais… Ens cal un contacte, i tal vegada un “agitador”/coordinador (amb suport ajuntament)
    Sergi Xirinacs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here