15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Petits grans gestos de solidaritat

Imatge de 6 nenes maies, captada en l’última estada de metges tarragonins a Guatemala. Foto: Comitè Oscar Romero Tarragona-Reus.

Les setmanes prèvies a Nadal han esdevingut el moment més propici de l’any per reclamar la solidaritat de la gent amb els col·lectius o persones més vulnerables de la societat. En destaquen dues cites pel seu impacte i les dimensions organitzatives: el Gran Recapte que prepara el Banc d’Aliments per pal·liar la pobresa, i la Marató de TV3, amb finalitats de recerca per trobar tractaments a malalties de tot tipus.

A més de la Marató de TV3, hi ha moltes iniciatives de col·lectius i entitats per recaptar diners

Però darrere d’aquestes convocatòries de país, hi ha multitud d’accions més petites però igualment importants que organitzen associacions i entitats que treballen en els àmbits social, cultural, mediambiental, de salut o de cooperació internacional. A Tarragona, són molts els col·lectius que marquen aquestes dates en el calendari per recaptar diners per als seus projectes.

 

Aquest diumenge, mentre la 28a edició de la Marató  -dedicada a les malalties minoritàries-  recaptava centenars de milers d’euros, el comitè Oscar Romero de Tarragona i Reus organitzava una funció de teatre solidari amb l’objectiu de recollir fons per als seus projectes a Guatemala. L’auditori de Vila-seca era l’escenari de la funció del grup La teatr’era de l’obra ‘La jaula de las locas’ versionada al català i dirigida per Jordi Mateu.

El comitè Oscar Romero de Tarragona demana ajut pels seus projectes sanitaris a Guatemala

Més de 400 persones van omplir l’equipament i la recaptació es calcula que s’apropa als 5.000 €. Tots, també la companyia teatral, van participar desinteressadament en una funció especial i singular. Els diners serviran per reforçar la iniciativa d’un comitè que deu molt a persones com Francesc Xammar, Francesc Xavier Rius i el doctor Miquel Maria Biarnès.

 

La implicació  i la col·laboració desinteressada de molta gent permet tirar endavant un projecte que va arrencar el 2015 per iniciativa del comitè i amb el suport del Col·legi de Metges de Tarragona. Un projecte sanitari a la regió de Huehuetenango, de població maia i molt pobre, que ja ha permès obrir-hi dues consultes mèdiques i oferir assistència a milers de persones.

Francesc Xammar, a l’esquerra, i el doctor Biarnés, en un centre sanitari de Huehuetenango, al nord-oest de Guatemala. Foto: comitè Oscar Romero.

Un grup de metges tarragonins, tal com explicàvem al número 35 de la revista FET a TARRAGONA, han organitzat diverses estades a la zona per detectar-ne les necessitats en l’àmbit sanitari, i han ajudat amb diners a millorar les instal·lacions de l’hospital de Jacaltenango, una ciutat de més de 30.000 habitants que fa de capital d’una regió a tocar de la frontera amb Mèxic.

 

L’exemple del comitè Oscar Romero es multiplica a Tarragona i arreu. Però, més enllà de la magnífica capacitat d’autoorganització de la societat civil per ajudar els col·lectius més vulnerables del país i als països molt més pobres que el nostre, no podem oblidar que l’objectiu realment important és poder canviar a fons un model econòmic i social ple d’injustícies i desigualtats.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here