13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Fotografies que expliquen secrets dels castells

Albert Nel.lo mostra la seva foto prefereida de l’exposició. Foto: Jan Magarolas.

“Un és fotògraf quan la gent el considera com a tal”, creu Albert Nel·lo. “Ara tothom amb una càmera o un mòbil pot fer una fotografia i convertir-se en fotògraf, i no és així”. El Tinglado 1 del Moll de Costa acull l’exposició fotogràfica ‘Bastint anhels’, de temàtica castellera. L’autor n’és, precisament, Albert Nel·lo, en la segona exposició que protagonitza al Port.

Albert Nel·lo exposa ‘Bastint anhels’ al Tinglado 1: són 45 imatges en blanc i negre

L’exposició consta d’un total de 45 instantànies de moments castellers preses els últims tres anys a les places. Les fotos són en blanc i negre, per igualar totes les colles als ulls d’un forà: “Algú que no sàpiga res dels castells veurà gent fent un esforç amb un objectiu comú, no veurà una colla”. La intenció de Nel·lo, a l’hora d’exposar cadascuna de les fotografies, és mostrar el valor de la col·laboració i la confiança mútua. Per això no hi ha cap fotografia d’un castell complet, excepte el 4 de 9 sense folre que la Colla Vella va regalar al Catllar l’estiu del 2018, que dona la benvinguda a l’exposició.

La mostra es pot veure fins al 9 de febrer. Foto: Jan Magarolas.

“Vull que es transmeti que tots els castells tenen el seu perill, encara que una colla l’hagi fet moltes vegades”, explica Nel·lo, passejant per l’exposició. Les fotografies pengen de parets blanques impersonals, així concentren tota l’atenció de l’espectador. “Són construccions humanes, estructures vives que poden caure”, s’esforça en denotar ell. La majoria són de colles de Tarragona i Valls, però també n’hi ha algunes d’altres llocs: el blanc i negre les iguala a totes.

Nel·lo vol mostrar que els castells “són estructures vives i que poden caure”

Nel·lo mai no ha format part de cap colla castellera, sempre ha viscut la tradició que hi ha hagut a Tarragona, però demostra un gran coneixement del fet casteller i, a més, en comparteix la passió. Explica que veu els castells com “un símbol de país” perquè són l’expressió de moltes qualitats. S’afanya a remarcar que són qualitats que es comparteixen amb molta altra gent, però només els castells són el reflex de la societat catalana: “La unitat, la relació entre tots, aixecar-se després de caure…”. Tot plegat, més que els valors, són el secret dels castells.

Les mirades i expressions dels castelleres protagonitzen moltes de les imatges. Foto: Jan Magarolas.

Ens aturem davant d’una fotografia on es veu la mirada d’una castellera entre dues cames. Ella, que té la cara enfocada, mira amunt amb molta intensitat, qui sap si observant com l’enxaneta corona el castell o resant al cel perquè no caigui. “Aquesta és la meva fotografia preferida”, explica Albert Nel·lo, potser per això ocupa la posició central de la mostra. “No importa de quina colla ni de quina diada és”, assegura ell.

El fotògraf pretén destacar l’esforç i la col·laboració entre els membres d’una colla

Amb tot, Nel·lo no s’està de fer llençar una crítica al món de la fotografia, “un món molt difícil”. El fotògraf explica que, per ser algú, “has de tenir contactes o amics” que et permetin pujar als balcons. “Jo no sóc de cap mitjà i m’havia de buscar la vida” si volia prendre les millors instantànies. Però assegura que s’ho passa d’allò més bé tot buscant la foto perfecta: “Quan tu veus un instant a través de l’objectiu de la càmera és que ja ha passat, has d’intuir la imatge abans que passi”.

El Tinglado 1 del Moll de Costa, al Port de Tarragona, mantindrà l’exposició d’Albert Nel·lo oberta fins el 9 de febrer, de dimarts a dissabte en horari habitual de 10 a 13h i de 16 a 19h, i els diumenges i festius en horari de matí.

Al mateix espai es pot veure l’obra de l’artista Elena Oundjian en el marc del projecte ‘Algo por lo que recordar’. I a l’altra banda del Moll de Costa, al Refugi 1, l’artista i professora Carme Porta presenta l’exposició ‘Telos’.

Albert Nel·lo al Tinglado 1. Foto: Jan Magarolas.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here