12.8 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

Recuperant la memòria històrica de Tarragona

Visita als espais de la memòria amb un grup de subscriptors del FET, organitzada l’any 2019. Foto: Ricard Lahoz.

El 15 de gener de 1939, l’exèrcit franquista ocupava Tarragona i posava punt i final a l’enfrontament bèl·lic a la nostra ciutat. Una guerra civil provocada per la rebel·lió d’una part de l’exèrcit espanyol contra el règim republicà legalment constituït.

 

La recuperació d’una efemèride del passat, com el 15 de gener de 1939, és útil i convenient si té com a objectiu difondre la nostra història i serveix per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el present i en el futur la convivència democràtica i pacífica entre tots plegats.

Fa 10 anys que Tarragona commemora el final de la guerra civil amb una programació d’activitats

Actualment, s’entén per recuperació de la memòria històrica tot aquell conjunt d’actuacions dirigides a relacionar el present i el passat amb l’objectiu de facilitar el coneixement del que va succeir. És a dir, saber d’on venim i que aquest coneixement serveixi per a poder esdevenir una societat més conscient, justa i democràtica.

Coberta del tríptic informatiu de les activitats d’aquest 2020.

Amb aquest objectiu, en els darrers deu anys, des de l’Ajuntament de Tarragona s’han desenvolupat diferents actuacions:

 

  • La recuperació i dignificació d’espais o llocs de memòria històrica, com el refugi antiaeri del Palau Municipal, la sala dels condemnats a mort del Pretori, la fossa comuna del Cementiri, el monument a les víctimes de la repressió franquista de l’Oliva i la senyalització de diferents espais de memòria.

 

  • Les rutes pedagògiques als espais de la memòria, organitzades conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics. Des de l’any 2016 s’han dut a terme 50 rutes, amb la participació de més de 1.600 alumnes.

 

  • La programació conjunta d’actes al voltant del final de la Guerra Civil a Tarragona, el 15 de gener de 1939.

 

L’any 2009, es va iniciar una primera programació conjunta d’actes que, sota el títol de “Nomes en fa setanta”, era la suma d’esforços i recursos procedents de diferents institucions, entitats i associacions de Tarragona que s’aplegaven sota un lema i un missatge comuns.

Aquest trimestre es programen 5 exposicions, 8 conferències, 6 visites guiades i la recuperació d’un espai

Ara, ja fa deu anys que, al llarg de la segona quinzena del mes de gener fins a finals de març i, aprofitant la commemoració de l’acabament de la Guerra Civil a Tarragona, es programen conjuntament tot un seguit d’activitats que serveixen per tractar, divulgar i reflexionar sobre què vansignificar els períodes històrics de la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme.

Interior del refugi de la guerra civil, situat sota l’ajuntament de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Durant aquests deu anys s’han programat activitats diverses com exposicions, reconstruccions històriques, projeccions, conferències, visites guiades als espais de la memòria, lectures dramatitzades, interpretacions escèniques, jornades de debat, tallers, actuacions musicals i presentacions de publicacions. El balanç final d’aquests programes conjunts entre 2009 i 2019 són prop de 150 actes i més de 30.000 assistents.

 

Per a l’edició d’aquest any 2020, entre el 15 de gener i el 31 de març, els diferents organitzadors han programat 5 exposicions, 6 visites guiades, 8 conferències, 3 lectures dramatitzades i representacions, 2 projeccions, 3 presentacions de publicacions, 1 actuació musical i la recuperació d’un espai de memòria. Aquí en teniu tots els detalls.

L’ajuntament crea la Comissió de Programes de Memòria per fomentar totes les activitats en aquest àmbit

La voluntat del nou consistori és dotar de pes específic aquestes iniciatives. Així doncs, per unificar i coordinar i, sobretot, atorgar el pes institucional que es mereix tota aquesta tasca, l’Ajuntament de Tarragona ha creat recentment la Comissió de Programes de Memòria, dotada de pressupost, amb l’objectiu de fomentar i impulsar totes aquestes activitats de recuperació de la memòria històrica, tant des de l’àmbit municipal com des de l’àmbit de relació amb altres institucions i entitats.

 

Un projecte que pretén estendre el coneixement de la nostra història més recent, especialment des de la Segona República a la Transició Democràtica, com també, la història més propera en l’espai, la ciutat de Tarragona; tot plegat, per relacionar i vincular aquest coneixement històric amb la problemàtica política i social del moment actual, esdevenint un element important de cohesió ciutadana i de qualitat democràtica, connectant passat amb present i projectant cap al futur.

 

Jordi Piqué Padró
Jordi Piqué Padró
Cap del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here