13.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Activar les sirenes, encara que no hi hagi núvol tòxic

Les flames de l’explosió, captades des de diversos kms de distància.

No estem preparats per afrontar racionalment un accident al polígon petroquímic. En l’era de la immediatesa, el telèfon mòbil que enregistra vídeos i l’ús compulsiu de les xarxes socials, volem respostes quan és impossible d’obtenir-les.

 

El greu accident a l’empresa IQOXE, aquest dimarts a les 18,37h., va generar una profunda inquietud i por entre milers de persones per l’espectacularitat de les flames i l’impacte de l’explosió, i un histerisme desaforat a Twitter i grups de WhatsApp. Davant d’això, cal millorar els sistemes d’informació a la població.

“Val més pecar per excés que per defecte. En cas d’explosió amb grans flames, cal que sonin les sirenes”

Una de les lliçons en matèria de prevenció i seguretat que podem treure de l’accident és que l’administració (Protecció Civil) ha d’activar les sirenes quan una explosió provoca una bola de foc de grans dimensions com la d’aquest dimarts. Encara que no hi hagi un núvol tòxic que posi en perill la salut de la població.

 

Les autoritats no han d’esperar a rebre les explicacions de la companyia implicada en l’accident ni a escoltar les primeres valoracions dels bombers que estan sobre el terreny. Això sempre suposarà un temps -uns minuts- que el ciutadà del segle XXI no està disposat a assumir en un context de risc.

“Les autoritats no han d’esperar a rebre explicacions de l’empresa o dels bombers que treballen in situ”

Per tant, val més pecar per excés que per defecte. En cas de flamarades visibles des de molts quilòmetres a la rodona, cal fer sonar les sirenes i demanar el confinament de la població. Si al cap d’una estona es constata que no hi ha risc per a la població, s’anul·len les mesures o queden cirscunscrites a un àmbit territorial més acotat. Més val prevenir que provocar confusió.

 

Per això, la gent es pregunta amb un punt d’indignació: si es fan habitualment proves d’activació de les sirenes, per què aquest dimarts no van sonar pocs minuts després de l’explosió a l’empresa IQOXE? No funcionaven?

“Com hauria reaccionat la gent si s’haguessin actitat les sirenes? Tothom s’hauria confinat?”

Ara bé, la següent reflexió és tant o més important: estem preparats per actuar racionalment quan sonin les sirenes? La resposta la teniu a la primera frase d’aquest article.

 

Què hauria fet bona part de la població resident als nuclis més propers al polígon si sonen de cop totes les sirenes amb les grans flames com a teló de fons? S’haurien confinat a casa o en llocs tancats? Haurien agafat el cotxe per fugir, com va passar a l’atemptat de 1987?

“Cal analitzar a fons com s’han fet les coses, perquè la ciutadania no pot dubtar de les autoritats en cas d’emergència”

Cal veure per què es van llençar missatges contradictoris a través del twitter oficial de Protecció Civil amb 3 minuts de diferència sobre el confinament de la població. Cal analitzar a fons com s’han fet les coses, perquè no ens podem permetre que la ciutadania dubti de les seves autoritats en cas d’emergència.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. L´article el trobo perfecte, no es pot jugar en la vida del ciutadans, com diu la dita aquella; mes val prevenir que curar.
    En casos com aquest cal fer sonar les sirenes i deixar-se de protocols absurds,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here