Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

Joan Miquel Nadal trenca el silenci per l’explosió química

L’exalcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, al seu despatx d’advocat. Foto: Ricard Lahoz.

Quan va deixar l’alcaldia de Tarragona el 15 de juny de 2007, Joan Miquel Nadal va prometre que no comentaria en públic els temes de la ciutat durant una dècada. Ha complert la promesa i ni tants sols va opinar sobre els Jocs Mediterranis del 2018. Però ara, gairebé tretze anys després d’abandonar la primera línia política, l’alcalde Nadal sí té la necessitat de parlar per la gravetat i les conseqüències de l’explosió al polígon petroquímic.

L’exalcalde alerta dels danys que provoca l’accident a la imatge de la ciutat

Joan Miquel Nadal trenca el seu silenci i expressa a través d’una entrevista amb el FET a TARRAGONA la seva preocupació per la dimensió de l’accident i per com això afecta “la imatge de la capitalitat de Tarragona”. En aquest sentit, creu que s’hauria d’analitzar amb una valoració econòmica el dany produït al conjunt de la ciutat i al sector industrial. “Cal estudiar, per exemple, l’afectació negativa en el valor dels habitatges dels barris de Ponent”.

Nadal demana a l’AEQT una “refundació” i que “separi els bons dels dolents”

L’exalcalde, que s’autoqualifica de “convençut industrial”, reclama una “refundació” de l’AEQT al seu nou president, Rubén Folgado. Al seu parer, l’associació “ha de tenir capacitat de resposta” davant d’esdeveniments com els de la setmana passada, però sobretot “per exigir a les seves empreses conductes responsables”. I aquí es mostra contundent: “L’AEQT no pot ser una simple oficina, ha de ser l’eix fonamental de comunicació permanent entre la química i la societat, i de comunicació entre les pròpies companyies”.

El nou president de l’AEQT, Rubén Folgado, al centre de la imatge, en una trobada amb periodistes el passat mes de desembre. Foto: Tarragona Ràdio.

Amb una llarga experiència de divuit anys a l’alcaldia (1989-2007), Joan Miquel Nadal explica al FET que en aquella etapa l’AEQT “va ser un element essencial de treball, comunicació i confiança”. Ara, creu, ha de tenir “més protagonisme davant la societat per recuperar-ne la confiança” i, internament, “ha de separar els bons dels dolents dins del sector”.

“El territori també és accionista de la indústria. Els veïns no poden viure amb por”

Sense pèls a la llengua, insisteix en la idea que “el territori també és accionista de les indústries”. I afegeix: “No vull que els veïns de Torreforta, Camp Clar o Bonavista visquin preocupats permanentment per la seva seguretat. S’ha de fer tot el necessari perquè no es torni a repetir una explosió com la d’IQOXE i s’ha de recuperar la imatge de capitalitat”.

Nadal critica durament la centralització dels plans de seguretat

Es pot imposar un discurs antiquímica?, li pregunta el FET a TARRAGONA. “No m’agradaria -respon- perquè hi treballa molta gent i entenc que les coses es poden fer bé. Hem d’evitar que el polígon entri en una fase d’amortització, bé sigui per ineficàcia industrial o per rebuig social”. Per aixó, als ajuntaments els aconsella “analitzar en profunditat” les conseqüències de l’explosió i “ser protagonistes de la industrialització del Camp de Tarragona”.

L’exalcalde carrega contra l’actuació dels polítics en les hores posteriors a l’explosió

Sobre la gestió de l’emergència, Nadal és molt crític per la no activació de les sirenes –“una barbaritat”– i per la centralització del dispositiu. Però sobretot carrega contra la manera de fer dels dirigents polítics del Govern en les hores posteriors: “Quan hi un accident han d’intervenir els tècnics experts. Va ser un error greu que parlessin el president, el vicepresident i dos consellers abans del cap d’Emergències, que era qui realment tenia coses importants a dir a la població”.

 

És paraula de Joan Miquel Nadal que, després d’una dècada llarga allunyat de les valoracions polítiques, trenca el seu silenci a través d’aquesta conversa amb el FET. Una altra prova que indica clarament la transcendència del moment que viu Tarragona i del que ens hi juguem com a ciutat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here