10.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, desembre 7, 2022

Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats

Refotografia d’Esther Reverté sobre una imatge d’Hermenegild Vallvé de la celebració del diada del llibre per Sant Jordi a la Llibreria Anguela de la Baixada de Misericòrdia, a inicis dels anys trenta. Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.

La refotografia, com diu Ricard Martínez, fotògraf i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista, consisteix en recrear una imatge cercant el mateix lloc des d’on es va captar la imatge antiga, tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original. Després, de forma digital o manual, ambdues imatges, l’antiga i l’actual, es sobreposen per a aconseguir la imatge refotogràfica.

 

L’objectiu és que en una visió es pugui copsar l’abans i l’ara, el passat i el present d’un espai reconegut pel qual sovint passem i ens movem sense ser conscients dels esdeveniments excepcionals o quotidians que van tenir lloc en el mateix indret.

Una exposició mostra més d’una vintena de recreacions actuals d’imatges antigues

L’exposició Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats mostra vint-i-dues refotografies que són obra d’Esther Reverté Gras i Júlia Tinca Balust, dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny Tarragona de la Diputació de Tarragona que han participat en aquest projecte mentre realitzaven les seves pràctiques en el Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.

 

Les imatges antigues utilitzades corresponen a fotògrafs professionals com Hermenegild Vallvé i Gerard Chinchilla, d’altres procedeixen de fons particulars com els de Joan Micó i Santiago Gramunt i en algunes ocasions es desconeix l’autor. Bona part d’aquestes fotografies van ser captades durant el període de la Guerra Civil, entre 1936 i 1939; d’altres són instantànies del primer terç del segle XX.

Les fotos antigues corresponen al primer terç del segle XX o al període de la guerra civil

D’altra banda, també s’exposen ens uns panells una selecció de vint-i-tres refotografies realitzades pels alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat que assisteixen a la ruta pedagògica Els llocs de la memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona, organitzada el Centre de Recursos Pedagògics i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. En aquest cas, la refotografia s’ha captat amb la càmera dels telèfons mòbils, sobreposant manualment una còpia de la imatge antiga.

 

L’exposició Tarragona refotografiada: un espai, dues realitats es pot visitar a l’Espai Turisme (carrer major, 37) fins a l’1 de març, en el marc dels actes per commemorar el final de la Guerra Civil a Tarragona.

Jordi Piqué Padró
Jordi Piqué Padró
Cap del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here