13.2 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 23, 2024

El poder transformador del festival ‘Ja Veus’

Maria Roig, una de les organitzadores del ‘Ja Veus’, davant del Teatret del Serrallo, un dels escenaris principals del festival. Foto: Jan Magarolas.

Després de les festes nadalenques i el Carnaval hi ha la sensació que a Tarragona “no es fa res” fins a Setmana Santa. És una sensació estesa a tot el victimisme tarragoní que critica la falta d’actes que deixa un buit cultural en ple mes de març. Doncs el jove festival Ja Veus trenca aquesta màxima i ofereix al llarg d’aquestes properes setmanes nombroses propostes per a tots els públics.

El certamen porta aquest mes de març concerts de petit format a diversos espais de Tarragona

“Nosaltres tenim la filosofia del passet a passet”, explica Maria Roig, una de les organitzadores del festival: “Volem portar a Tarragona concerts de petit format, amb poc públic i molta proximitat”. Lluny dels grans concerts de públic nombrós, el cicle d’activitats i espectacles lluita per ser un referent amb espectacles aptes per totes les edats i “d’estil europeu”: no massa tard, en silenci i en un ambient d’intimitat.

 

Aquest març arriba la quarta edició del festival. Nascut el 2016 amb la idea de portar a Tarragona nous talents emergents al voltant de la veu i el cant, el Festival Ja Veus s’ha consolidat ràpidament al mapa cultural del territori i ja forma part de l’oferta musical estable de la ciutat. El certamen arrenca aquest diumenge 1 de març amb el concert de Lia Sampai a les 12 del migdia al Teatret del Serrallo, en col·laboració amb la iniciativa solidària Rebrotem.

Enguany el festival es transforma. Surt dels escenaris tradicionals i ocupa altres espais menys habituals. Una de les novetats més destacades és l’oferta als públics més joves amb activitats a la Biblioteca Pública, on els infants podran escoltar i cantar contes. La intenció del cicle musical és “sumar moltes entitats, fer xarxa i fer ciutat”, que tothom hi pugui participar.

La Biblioteca, el Conservatori i l’escola de lletres s’hi incorporen com a nous escenaris

En aquesta ocasió els trobarem al Teatret del Serrallo, a l’Escola de Lletres i al Conservatori, entre d’altres llocs, però els organitzadors volen que aquesta transformació els porti a ocupar la via pública i omplir els carrers de música en futures edicions.

Tan sols tres persones són les encarregades de muntar-ho tot. Quique Colmenar, programador de professió, és el director artístic del festival, mentre que Andrés Barbier s’encarrega de la producció. Maria Roig és la responsable de la comunicació i la programació infantil, on reconeix que a vegades “s’ha d’acotar” més del que a un li agradaria. “T’animes sola perquè portaries moltes coses a la ciutat: la dificultat no és buscar actes, sinó haver-los d’escollir!”, riu ella.

Mazoni actuarà al festival el 21 de març. Foto: cedida.

Des de l’organització asseguren que el seguiment de la gent “és fantàstic” i es mostren molt contents. Sempre depèn de l’oferta de cada edició, però estan convençuts que enguany també serà un èxit per la interessant aposta que ofereixen a partir d’aquest diumenge 1 de març. Maria Roig explica l’oportunitat única que representa tenir Ferran Palau, Mazoni o les argentines Miau Trio a la ciutat.

“No és just dir que a Tarragona no es fan coses”, reclama Roig amb un punt d’indignació. Reconeix certa dificultat “a l’hora de comunicar el què fem” però explica que ella és mare i li falta temps per anar a tots els actes, exposicions i presentacions culturals. El Festival Ja Veus trenca amb el complex mantra victimista i aposta fort per canviar la baixa autoestima cultural per orgull tarragoní amb uns elements tan transformadors com són la veu i la música.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here