12 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

La URV lidera la predicció de contagi pel coronavirus

El doctor en Física per la URV, Alex Arenas, durant l’entrevista al programa ‘Preguntes Freqüents’ de TV3.

“Estem en un escenari de guerra. Tot allò que no fem ara tindrà conseqüències en terme de defuncions. El sistema sanitari tindrà un col·lapse, però serà molt menor que si no haguéssim fet res. S’hauran de muntar hospitals de campanya i prendre altres mesures especials”. Declaracions contundents al programa ‘Preguntes Freqüents’ de TV3.

Investigadors de Tarragona i Saragossa apliquen un mapa de previsions de contagi a 4 dies vista

Aquestes paraules les diu Alex Arenas, doctor en Física i membre del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la URV des del 1995. Aquest dissabte a la nit, els tarragonins confinats a casa hem descobert que a la nostra universitat hi ha un expert de primera línia mundial en la previsió de risc de contagi pel coronavirus.

Alex Arenas: “Estem en un escenari de guerra i el sistema sanitari tindrà un col·lapse”

Arenas és el líder del grup de recerca Algorithms embedded in physical systems (ALEPHSYS) de la URV. Amb companys investigadors de la Universidad de Zaragoza, apliquen les matemàtiques per predir epidèmies i han desenvolupat un mapa de risc que fa prediccions a quatre dies vista: (http://deim.urv.cat/~alephsys/COVID-19).

Arenas lidera un grup de recerca que aplica les matemàtiques per predir epidèmies

L’investigador de la universitat tarragonina porta 10 anys treballant en aquest àmbit. Quan va aparèixer el COVID-19, van decidir aplicar el model matemàtic per veure en quina situació ens podríem trobar. Arenas va explicar a TV3 que, un cop van obtenir els primers resultats, es van posar en contacte amb les autoritats sanitàries i no en van obtenir resposta.

Alex Arenas. Foto: URV.

El mapa de risc del DEIM-URV arrenca el 27 de febrer i els investigadors de seguida detecten que la previsió és clau per determinar les mesures polítiques a adoptar. “Des de dijous a la nit [12 de març], ara sí, ja estem en contacte amb les autoritats sanitàries”, revelava Arenas. “És una mica tard, però encara som a temps de minimitzar el cop que rebrà el sistema sanitari”.

L’investigador de la URV qualifica d'”absolutament insuficient” la declaració de l’estat d’alarma

Al FAQS de TV3, el doctor en física va qualificar d’“absolutament insuficient” el pas del govern espanyol de declarar l’estat d’alarma. “Durant massa temps hem rebut un missatge massa feble. Cal reclamar solidaritat a la ciutadania. Si no fem bé el confinament i baixem el nombre de contactes a un màxim de 3-4 diaris, no haurem aconseguit res”.

“Anem tard, però encara som a temps de minimitzar el cop al sistema sanitari”

Segons dades de la URV, Alex Arenas ha escrit més de 190 publicacions, entre les quals destaquen NatureNature PhysicsPNASPhysics Reports and Physical Review Letters, que han rebut més de 20.000 cites. L’any 2011 va obtenir el premi de la Fundació James McDonnell per a l’estudi de sistemes complexos. Aquell any, i també el 2017, va ser reconegut pel programa ICREA, un guardó a l’excel·lència investigadora.

Les afirmacions del físic de la URV són tan contundents i impactants que no cal afegir-hi cap altra comentari: “Estem davant d’una emergència com no n’hem tingut cap altra a la història moderna de Catalunya”.

Aquí podeu veure l’entrevista sencera amb altres investigadors en coronavirus:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/preguntes-frequents/oriol-mitja-si-de-mitjana-tenim-deu-o-vint-contactes-cada-dia-ara-nhauriem-de-tenir-menys-tres-o-quatre/video/6035274/

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here