26.8 C
Província de Tarragona
Divendres, agost 12, 2022

Manel Sanromà: “Cal extremar el confinament al màxim”

Manel Sanromà, l’estiu passat a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

“Els governs europeus, i sobretot l’espanyol, van molt tard en la batalla contra el coronavirus. Un enemic com aquest només se’l pot guanyar des de la proactivitat. Les mesures progressives són un error, la reactivitat no funciona. Perdre hores precioses en extremar el confinament s’acosta a la temeritat irresponsable”. Així de clar es manifesta al FET l’astrofísic tarragoní Manel Sanromà en relació a l’emergència sanitària que ha portat a la declaració de l’estat d’alerta.

“El govern espanyol va tard molt en la batalla contra el coronavirus”

“Cal extremar el confinament màxim. I cal començar tant aviat com es pugui els tests aleatoris a la població: és l’única manera de conèixer l’estat real de la pandèmia en un territori. Ara ja no es fan tests ni als sospitosos: les úniques xifres fiables són les de morts, és així de dramàtic”, afirma. “Les estimacions més optimistes assenyalen que els infectats no detectats com a mínim són cinc vegades els detectats, i si no estan confinats segueixen propagant el virus”, afegeix.

“A Espanya hi haurà el doble de víctimes mortals que a la Xina”

Sanromà diu que no vol ser catastrofista, però acudint a les xifres indica: “La Xina ha tingut 4 mil morts. Espanya difícilment se’n sortirà amb menys del doble que a la Xina i de ben segur n’hi haurà més que a Itàlia”. Segons ell, les autoritats xineses guanyen ara la batalla perquè van confinar totalment una població de 50 milions de persones, semblant a la de l’estat espanyol, “i aquí s’ha trigat massa a fer-ho”.

Sanromà elogia la tasca del físic de la URV, Alex Arenas, en la predicció del contagi

Manel Sanromà és membre del departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV (DEIM) i esmenta la tasca del seu company Alex Arenas, que ja hem explicat en un altre article del FET. “Els models més acurats que aporta Arenas mostren que el resultat final es bellugarà entre dos extrems: si no s’actua ja contundentment, el sistema sanitari col·lapsarà i el nombre de víctimes serà esfereïdor”, adverteix.

Aquí teniu el mapa de risc elaborat pel DEIM-URV:  http://deim.urv.cat/~alephsys/COVID-19/spain/es/index.html

“Si l’epidèmia s’allarga cal veure com es produeix el desconfinament per minimitzar l’impacte econòmic”

“En l’altre extrem -apunta Sanromà- amb un confinament perfecte, el sistema sanitari va aguantant el cop i només se satura un parell de setmanes. El nombre de víctimes és molt menor, però el pic no arriba fins el juliol i l’epidèmia no s’acaba fins a finals d’any. Segurament el resultat final serà un intermig entre els dos extrems que és impossible d’afinar. En qualsevol cas, si l’epidèmia s’allarga cal veure com es va produint el desconfinament per tractar de minimitzar l’impacte econòmic”.

“Quan passi aquest malson, caldrà refer l’economia i la societat”

Des d’un punt de vista científic, Sanromà descriu una epidémia com “un problema físic i matemàtic de propagació d’un agent contaminant, on les eines bàsiques són els models i les simulacions amb supercomputadors. El problema sanitari (ara, el més greu) és conseqüència de l’estratègia que se segueix per aturar la propagació del virus i, mentre no hi ha una vacuna que és l’arma definitiva, l’únic que es pot fer és logística assistencial i pal·liativa“.

 

Sanromà, en una imatge captada el 2014 a la terrassa del Pretori romà. Foto: David Oliete.

L’astrofísic vinculat a la URV afirma: “Les matemàtiques són implacables”. I conclou: “Quan passi aquest malson, a més de refer l’economia i la societat, caldrà establir mecanismes més científics (el Govern Espanyol ha patinat aquí) i obligar als responsables polítics a tenir una mínima cultura matemàtica. I extendre aquesta cultura, i l’esperit crític, entre el nostre jovent”.

 

Sanromà parla al FET així de clar després d’haver tornat a Catalunya, un cop finalitzada una etapa professional a l’Aràbia Saudita que explicàvem en aquest article el passat estiu.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here