10.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 10, 2024

Josep Maria Cruset, analista de la pandèmia

Josep Maria Cruset treballa aquests dies des de casa seva i té temps per analitzar amb moltes xifres la crisi del coronavirus. Foto: cedida.

“Molt preocupat” des de fa setmanes per l’evolució del coronavirus i per la falta de decisions polítiques contundents, Josep Maria Cruset ha esdevingut un analista diari de les dades d’afectació de la pandèmia. Cada matí, des de diumenge 15 de març, el president del Port de Tarragona també fa de periodista i, a través de Twitter, posa context a les xifres oficials d’infectats que ofereixen les autoritats sanitàries.

El president del Port de Tarragona ofereix a diari xifres i context sobre la infecció del coronavirus

Cruset pondera les dades diàries de persones contagiades amb el volum de població d’un territori determinat. Així compara cada 24 hores l’evolució del COVID-19 entre Itàlia i Espanya, entre Itàlia i la comunitat de Madrid, o bé fa la comparativa d’Itàlia, Espanya, Madrid i Catalunya. Es tracta d’agafar el nombre d’infectats i situar-los en el context d’un milió d’habitants.

Cruset vol compartir informació amb tothom i reclama un confinament total del país

Els resultats que mostra cada matí el màxim responsable del Port denoten que la comunitat madrilenya va disparada en xifres alarmants i que el conjunt d’Espanya -i també Catalunya- evolucionen més negativament que Itàlia. Cruset explica al FET que fa tot això “per compartir amb tothom aquesta informació” que va més enllà de les xifres fredes oficials.

Una de les comparatives publicades aquesta setmana pel president del Port a Twitter.

 

A mesura que avança la crisi sanitària, Cruset entra més en el detall dels valors absoluts de les comunitats autònomes i la seva ponderació pels volums respectius de població. Així, amb dades d’aquest dimecres 18, alerta que la situació més crítica està a La Rioja (encara que no en xifres absolutes) i que és molt especialment preocupant el panorama a Navarra, País Basc i Castella La Manxa, a més del focus ja molt esmentat de Madrid i de la situació a Catalunya.

Gràfic elaborat per Josep Maria Cruset.

Al FIL de Twitter, Cruset recorda que el 31 de gener apareix el primer cas de COVID-19 a Itàlia (Roma) i que el 14 de febrer es dona compte del primer cas a la Llombardia. Amb només dos morts i 79 contagiats, els italians fan els primers confinaments de pobles sencers. I amb 7.000 afectats, tanquen les regions del nord del país. “Malgrat les duríssimes mesures, l’evolució a Itàlia ha estat brutal”, remarca el president del Port, que continua reclamant el confinament total del país.

“S’acosten dies molt complicats. Quedem-nos a casa”

Les gràfiques de Cruset comencen a tenir un públic fidel en un moment d’excés d’informació. I les seves afirmacions, probablement, arriben de manera més directa i efectiva a la ciutadania: “S’acosten dies complicats. Molt. Quedem-nos a casa”.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

4 COMMENTS

  1. Cal tenir visions científiques d’aquesta pandémia que cal separar-les de les opinions i divertimentos sense fonamentació. Josep Maria Cruset és un científic -és llicenciat en ciències químiques- que en la seva vida professional ha demostrat la seva capacitat investigadora. Cal seguir-lo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here