Advertisement Advertisement
Carregant ...

La farmàcia, una altra trinxera pel coronavirus

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Farmàcia al carrer Torres Jordi. Foto: Ricard Lahoz.

La porta, sempre oberta perquè hi passi l’aire, és el primer indici de com han canviat les coses. Una mampara que ocupa de llarg tot el taulell i que separa els clients dels professionals fa evident que res és igual a fa quinze dies. Una cinta, unes indicacions a terra i unes cadires acaben de marcar la zona de seguretat. Som en una farmàcia, una de les trinxeres en temps de pandèmia.

Seguint al peu de la lletra el confinament, el meu món actual (i el de la immensa majoria) es redueix a 200 o 300 metres a la rodona. Entre el supermercat, la botiga de queviures gestionada per paquistanesos i la farmàcia de barri.  En aquest cas, la farmàcia que gestiona José Ignacio Alustiza amb dues companyes més i que atén des de fa anys un públic familiar i de gent gran, residents al voltant de Torres Jordi.

Els farmacèutics atenen moltes consultes per l’alarma per la pandèmia

“Això s’ha convertit en un consultori”, assegura el farmacèutic. “Estem en primera línia, hi ve molta gent amb tos o mal de gola preguntant si té el coronavirus. I els expliques que, si no va a més, pot ser un simple refredat o alguna al·lèrgia. També rebem moltes trucades demanant si tenim mascaretes i guants, i entra un públic que no és del barri i que va buscant material per tot arreu”, descriu.

Mampara, cinta i cadires per mantenir una distància de seguretat. Foto: Ricard Lahoz.

No hi ha mascaretes (ni les esperen en molts dies o setmanes), però tampoc no hi ha termòmetres d’adults, ni alcohol. Els clients van acabar amb les existències de productes bàsics els primers dies després de la declaració d’estat d’alarma. “Ha estat una setmana llarga amb molta psicosi i ara s’està estabilitzant la situació, però els productes que falten trigaran molt a venir. Estem desabastits”, explica Alustiza.

En una farmàcia de barri no hi ha mascaretes, alcohol ni termòmetres

El degoteig de clients que entren a la farmàcia no s’atura. Però el confinament ha canviat molts hàbits: “Aquests dies tenim força públic durant els matins, però ha baixat molt a les tardes. La gent es queda a casa i no surt a comprar res, si no és urgent”. Darrere el taulell, amb mascareta i guants, atenen bàsicament pacients amb malalties cròniques que hi van periòdicament a buscar els seus medicaments, i persones alarmades pel coronavirus. Els objectes de parafarmàcia han desaparegut de la llista de prioritats.

Palmes i palmons en un supermercat de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

De la farmàcia al supermercat, on també es nota que la situació s’ha calmat després d’uns primers dies de bogeria i de prestatgeries buides. Potser no trobaràs tot el que voldries, però en general pots fer la compra d’aliments amb gairebé normalitat. Això sí, amb els empleats coberts amb mascaretes i guants, i amb els clients respectant escrupol·losament les distàncies. Les caixeres -la majoria, són dones- se senten també en primera línia de risc.

Al supermercat et trobes amb palmes i palmons

Allò que més crida l’atenció del meu supermercat habitual és la taula amb palmes i palmons que ens recorda que aviat serà Diumenge de Rams. Algú, però, s’atrevirà a trencar el confinament per anar a beneir la palma?


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *