Advertisement Advertisement Advertisement
12.2 C
Província de Tarragona
Dijous, març 30, 2023

Llibreries, entre la incertesa i l’esperança

La llibreria Adserà, de la Rambla Nova, tancada com la resta d’establiments per l’estat d’alarma. Foto: David Oliete.

Aquest any no podrem passejar per la Rambla de Tarragona com fem cada 23 d’abril. La situació d’emergència sanitària ha fet saltar pels aires tots els plans, Sant Jordi també, i un dels sectors que està patint més aquest fet és el dels llibres i els llibreters.

A Tarragona tenim dues llibreries de referència, La Capona i Adserà, que han vist com la incertesa s’apoderava del seu dia més especial. Des del principi es van haver d’oblidar de la idea de plantar la parada al bell mig de la Rambla Nova, del contacte amb els clients, de les recomanacions i del tracte proper que tant les caracteritza.

La Capona i Adserà recullen comandes per internet en aquest Sant Jordi especial

“Estem vivint entre la incertesa constant i l’esperança per veure com anirà tot”, explica Pitu Rovira, de la Llibreria La Capona, on segueixen recollint les comandes que els arriben per internet i visiten de tant en tant la botiga per assegurar-se “que tot està a lloc”. Per la seva banda, Gertri Adserà, de la Llibreria Adserà, explica l’increment de les peticions en línia i desitja que aquesta situació no es torni a repetir: “Hem passat de les trenta comandes mensuals a les seixanta diàries, no parem”.

Està bé, tots hem d’assumir que el d’enguany serà un Sant Jordi diferent. Segur que molts de nosaltres ja estem buscant alternatives per poder adquirir un llibre, encara que sigui després del confinament. Els establiments de Tarragona es van adherir ben aviat a la iniciativa Llibreries Obertes, que permet pagar el llibre que busques i rebre’l tan bon punt s’acabi la quarantena.

La Capona no pot celebrar enguany la tradicional trobada amb escriptors, com aquesta de l’any passat. Foto: cedida.

“Agraïm l’esforç a la gent que compra a Llibreries Obertes, nosaltres optem per una postura responsable i no posar en perill els repartidors”, asseguren des de La Capona, mentre que, a la Llibreria Adserà sovint són ells mateixos que porten els llibres a les cases dels clients. Però per molts llibres que es venguin, “res serà com un Sant Jordi”, lamenten Rovira i Adserà.

Davant la proposta de traslladar el dia del llibre i de la rosa al 23 de juliol, les llibreries tarragonines són optimistes però avisen: “Sant Jordi és el 23 d’abril”. Per ells, sortir a comprar el llibre en ple juliol serà més aviat per “demostrar que encara hi som”, més que una altra cosa. Però això no amaga el problema de fons: l’estacionalització del mercat llibreter fa que el sector depengui excessivament de dues campanyes: Sant Jordi i Nadal. Si alguna d’aquestes falla, el ja prou castigat sector de les llibreries rebrà “un cop econòmic molt fort”.

Pitu Rovira i gertri Adserà apunten que el problema de fons és que depenen massa de Sant Jordi i Nadal

Gertri Adserà aposta per un sistema que permeti més llibertat a les llibreries, repartint les vendes al llarg de tot l’any i desconcentrant els mesos d’abril i de desembre: “Sant Jordi com a tal ha tocat sostre, la festa s’ha de reinventar”, reclama. El sistema de salut del nostre territori no hauria aguantat una concentració de milers de persones durant tot un dia a la Rambla. Per a Pitu Rovira, tot plegat és injust: “No ens hem de fer els màrtirs, hi ha altres col·lectius més afectats que nosaltres”, reivindica ell.

Per això és important ser més responsables que mai. Ara són les dues històriques llibreries de Tarragona que quedem dempeus les que han de derrotar el seu particular drac, i després del confinament hauran de seguir obrint la persiana i oferint les seves recomanacions com només ells ho saben fer. Als clients ens toca respondre confiant en els establiments de proximitat.

I això sí, segur que el 23 de juliol tindrem una gran oferta de llibres caçafortunes sobre “com passar una quarantena i no quedar-se en l’intent” o amb “100 idees que pots fer des de casa”. Preparem-nos!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here