8.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

L’atenció domiciliària, cada cop més rellevant als CAP

El doctor Jordi Delagneau, al seu despatx del CAP Tarraco a primera hora del matí. Foto: Ricard Lahoz.

Visites domiciliàries d’una hora de durada o més per “contenir situacions psicoemocionals molt dures”. Pacients d’edat avançada amb diverses patologies cròniques i problemes sobrevinguts de soledat. Trucades telefòniques diàries per detectar situacions de risc o per fer-ne seguiment. Increment de cures i analítiques a casa per evitar desplaçaments al centre sanitari… Enmig de la pandèmia del coronavirus, aquest és el context en què treballen els serveis d’atenció domiciliària.

Metges i infermeres del CAP Tarraco reforcen el seguiment de pacients amb patologies cròniques

Al CAP Tarraco hi ha quatre equips formats ara per un metge i tres infermeres (abans n’eren dues). Un dels doctors és  Jordi Delagneau, que ja va ser protagonista d’un reportatge al número 38 de la revista FET a TARRAGONA el passat mes de novembre. Ara el tornem a visitar i ens assegura que, es de llavors, la situació encara s’ha tornat més complexa per culpa de la crisi sanitària. Ells no tracten directament pacients amb Covid-19, però en noten molt els efectes colaterals.

El coronavirs provoca més situacions de soledat i angoixa entre les persones grans

Als 210 pacients d’atenció domiciliària del centre de Tarragona que supervisaven fa unes setmanes s’hi han anat afegint algunes desenes més. Un centenar tenen més de 90 anys i presenten patologies diverses i cròniques. Tots disposen d’un número de telèfon en cas d’urgència. “Prioritzem el pacient fràgil o el que viu sol”, explica Delagneau. Per contra, han reduït visites a malalts crònics que ja compten amb el suport d’un familiar o una cuidadora.

La presència als domicilis s’allarga. Es noten els efectes del confinament i les persones grans allarguen la conversa tant com poden. Les trucades telefòniques també duren més que abans. Els dubtes, les pors i les angoixes s’acumulen.

Delagneau parla per telèfon mentre s’adreça a una de les visites domiciliàries de la jornada. Foto: David Oliete.

A primera hora del matí les infermeres fan a les cases analítiques que no es poden ajornar i controls de l’anticoagulant Sintrom. Després, seguiment telefònic de patologies agudes. En cas de complicacions sobrevingudes, el metge fa la visita presencial al pacient. “Hi ha una part de la feina programada i una altra que s’improvisa”, descriu Delagneau des del seu petit despatx al CAP Tarraco que comparteix amb una de les infermeres.

Jordi Delagneau: “Cada cop hem de reforçar més l’assistència psicològica”

“Cada cop tenim situacions emocionals més complexes i hi hem de reforçar l’assistència psicològica”. El metge d’atenció domiciliària remarca la importància del treball en equip i aquí inclou la feina de la treballadora social. “Teníem pacients molt controlats que ara presenten més riscos perquè a causa del coronavirus no poden comptar amb el suport de familiars o cuidadors. La soledat ens fa patir molt”, conclou, abans de començar a fer trucades i preparar les visites de la jornada.

Cada equip d’atenció domiciliària el formen un metge i tres infermeres. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here