26.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Assajos de teatre jove telemàtics

Components del grup ‘Ramé Phuart Teatre’ que debutaran enguany a la Mostra de Teatre Jove. Foto: cedida.

“Poso la mà al foc que, després del confinament, serà difícil aplegar molta gent en un lloc tancat com és un teatre”. Ho diu Diana Avilès, de Ramé Phuart Teatre, arran de la notícia de l’ajornament de la Mostra de Teatre Jove. La 27a edició del certamen teatral s’hauria d’estar celebrant des d’aquest mes d’abril fins el juny, però com en tantes altres coses, el coronavirus ha obligat a passar-la a la tardor, del 28 d’octubre al 30 de novembre.

Ajornar una mostra on prenen part fins a onze companyies teatrals no és cosa fàcil. “Si ja era difícil assajar quan ens podíem veure, fer-ho telemàticament és més complicat”, assegura Álex Fernández, de la companyia Theatron, “i ja no parlem de preparar els decorats, el vestuari i la producció de l’obra teatral”.

Cada companyia té la seva estratègia per preparar l’obra que presentaran a la Mostra de Teatre Jove

La Mostra de Teatre Jove està organitzada des de l’àrea de Joventut de l’ajuntament de Tarragona i posa especial atenció en la promoció i el suport a grups de teatre jove. Les dues formacions que haurien actuat per primera vegada enguany són, precisament, Ramé Phuart Teatre i Theatron, companyies que no compten amb més d’un any a l’esquena. “A Ramé Phuart no som molt estrictes i ens ho prenem com una activitat amb amics, fem els assajos per videotrucada”, explica Diana Avilès.

Els components d’aquesta jove companyia es truquen cada setmana i parlen entre ells “de la mateixa manera que ho farien els personatges”, per posar-se dins la seva ment. Estaven a punt de presentar una obra de creació pròpia, amb un univers de situacions on la gent té por a parlar d’allò que sent. “L’ajornament no ens deixa assajar en les millors condicions, però a nosaltres ens serveix per repassar el text i centrar-nos en els personatges”, explica Avilès.

La pandèmia obliga a ajornar el certamen fins a la tardor. Hi participaran onze grups

A la companyia Theatron, tot i la joventut, la quarantena no els ha agafat desprevinguts. Ja tenien l’obra enllestida abans de l’estat d’alarma i a punt per ser representada, però l’ajornament de la Mostra els ha portat incertesa. Els joves de Theatron han optat per no trucar-se per assajar, perquè no saben com evolucionarà la situació, però ja estan buscant maneres perquè el confinament no escampi per terra tots els esforços fets fins ara.

Components del grup Theatron. Foto: cedida.

Un cas ben diferent és el del grup Vis de Vanadi, de l’Institut Martí i Franquès, on treballen amb alumnes adolescents. “La situació és especialment dolenta, perquè comptàvem amb alumnes de fins a 2n de batxillerat, que no sabem on seran a l’octubre”, relata Eloi Isern, un dels responsables de Vis de Vanadi, la companyia més veterana i promotora de la Mostra fa 27 anys. Quan torni a començar el curs, al setembre, demanaran el màxim compromís dels alumnes i l’ajuda d’estudiants de tots els cursos.

Potser no poden assajar com voldrien, però han trobat la manera d’aprofitar la situació  i de treure’n profit: a les classes telemàtiques setmanals ensenyen recursos i idees perquè els alumnes s’enfrontin a tot tipus de reptes teatrals en un futur no gaire llunyà. Així, d’alguna manera, també estan preparant-se per quan la 27a Mostra de Teatre sigui una realitat i puguin pujar a l’escenari.

Els grups ‘Ramé Phuart Teatre’ i ‘Theatron’ actuaran a la Mostra per primera vegada

Tornavís Teatre, de la qual també en forma part Eloi Isern i que participarà a la Mostra, sí que ha optat per mantenir els assajos, tot i les dificultats. “Assagem per videotrucada de la mateixa manera que ho hauríem fet al local”, diu Isern, però aturant-se molt en allò que diuen els personatges i en com ho diuen, més que no pas en les expressions o les postures. Aquest és un any important per Tornavís Teatre perquè celebren el desè aniversari, però també s’han vist obligats a cancel·lar les obres que tenien previstes.

Imatge del grup Vis de Vanadi. Foto: cedida.

El coronavirus i el confinament són temes tan importants que, fins i tot, algunes companyies contemplen la possibilitat de canviar les seves obres per incloure’ls. A Theatron ho decidiran amb tranquil·litat més endavant ja que es tracta “d’un tema d’actualitat i de joventut”, mentre que a Ramé Phuart no canviaran el text pel confinament però sí que voldran compartir “un missatge de consciència i suport social” sobre allò que han après, aprofitant que la seva obra parla dels tabús de la societat.

Vis de Vanadi, de l’institut Martí i Franquès, és la companyia més veterana del certamen

Però si en una cosa coincideixen tots els casos, és l’expectació per com evolucionaran els fets i la incredulitat sobre el futur del teatre. “Com reaccionarem davant d’una concentració de gent en un espai tancat?”, es pregunta Diana Avilès. Segur que les relacions humanes tal i com les enteníem hauran canviat molt, potser per sempre, després del confinament: “La Mostra de Teatre s’organitzava a l’abril perquè a la gent li agrada sortir al carrer a la primavera, però no sabem com reaccionarà el públic a la tardor”, explica Eloi Isern. Caldrà veure si la decisió d’ajornar sis mesos la Mostra -enlloc d’un any sencer- és l’encertada.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here