22 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Formació i Treball també es reinventa per afrontar la crisi laboral

Marina Arnau és la directora de la Fundació Formació i Treball a Tarragona. Foto: Arnau Martínez.

“El que no hem innovat en els últims anys, ho hem fet ara”. Així resumeix la directora Marina Arnau l’adaptació a la pandèmia de l’entitat Fundació Formació i Treball, que és un embrió de Càritas i té l’objectiu de formar i inserir laboralment persones en risc d’exclusió social. Com qualsevol altre sector, han hagut de reciclar-se i la majoria de tasques les estan desenvolupant virtualment.

Un dels primers passos que van fer va ser donar indicacions als usuaris sobre com preparar una entrevista virtual. A més, els tècnics han elaborat videotutorials explicant com demanar ajudes, com apuntar-se al SOC o com inscriure’s en una Empresa de Treball Temporal (ETT). Pel que fa a les formacions, la majoria han continuat en un format en línia, però algunes han quedat aturades. “Alguns cursos són pràctics i ara estem mirant de buscar aules més grans o reduir els grups”, explica la Marina. Són programes que queden poques classes per finalitzar-los, “al juny haurien d’estar tancats”, indica.

LA FUNDACIÓ treballa amb persones en risc d’exclusió social: “Cal ser prudents i, alhora, fer passos endavant”

Formació i Treball no és cap excepció i també s’ha vist obligada a fer un ERTO. Dels 45 treballadors que estan a Tarragona, n’ha afectat una dotzena. “Ara, a poc a poc, estem recuperant l’activitat”, comenta la directora. Van haver de tancar, per exemple, la botiga de roba que tenen al carrer Apodaca. I el menjador social del carrer Cervantes s’ha reconvertit en un lloc de repartartiment d’aliments.

Una de les tasques de la fundació és inserir les persones vulnerables al món laboral. Durant els primers dies d’ençà que es va declarar l’estat d’alarma, aquestes insercions han caigut un 40%. La Marina és optimista: “hem de fixar-nos en les oportunitats que sorgeixen: nous perfils professionals, el teletreball…”. “La recepta és molt fàcil, cal ser prudents i fer passos endavant al mateix temps”, remarca, “si només ens quedem a la defensiva, retrocedirem”, afegeix.

MARINA ARNAU RECOMANA FER XARXA PER TAL DE SORTIR DE LA CRISI SOCIAL I LABORAL

A Tarragona el coronavirus va deixar sense feina més de 6.000 persones el mes passat, el que representa un increment del 12% respecte al mes anterior. Unes dades que no comptabilitzen els ERTO. “El panorama no és esperançador”, reconeix la directora, “l’administració s’ha d’adonar que entitats com la nostra són molt necessàries”, continua.

La botiga Roba Amiga, ara tancada temporalment. Foto: Ricard Lahoz.

La Marina fa anys que treballa en entitats del tercer sector i les ha vist de tots els colors. Com podrem sortir d’aquesta crisi que tot just comença? “Sumant, fent xarxa”, diu. “No tothom en sap de tot, que cadascú se centri en la seva especialitat i conjurem-nos per perseguir un objectiu comú”, demana. “Ens haurem de reinventar” i en aquest sentit reclama que es faci costat “als petits empresaris, als emprenedors”. Els emprenedors, aquell concepte que tant es va posar de moda després de la crisi de 2008 i ara torna a reviscolar.

Ara hi ha més consciència social, hi ha la Taula del tercer sector, les empreses estan disposades a parlar amb les entitats socials, l’economia solidària és un fet. Aquesta herència és la diferència respecte a la crisi de fa més d’una dècada, segons Arnau. “Aprofitem-la i siguem innovadors”, acaba.

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here