7.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

La gestió d’una allau de difunts i de famílies en xoc

Contenidor frigorífic instal·lat a l’aparcament del Tanatori de Tarragona per si era necessari utilitzar-lo durant la crisi del coronavirus. Foto: Ricard Lahoz.

La mort no entén de calendari. La mort no es planifica. Visita insòlita al Tanatori de Tarragona. Totes les sales de vetlla, buides, a finals de maig. No hi ha ningú a les dependències, només els treballadors. L’aparcament sense cotxes ja és tot un senyal. Enrere queda un període excepcional de feina que ha obligat tota l’estructura de l’empresa municipal de serveis funeraris, Serfumt, a donar el màxim.

Amb les instal·lacions tancades, el Tanatori ha fet front a un increment del 63% dels serveis

Les xifres oficials ho avalen. La pandèmia del coronavirus ha trencat tots els rècords. Els serveis realitzats al Tanatori de Tarragona s’han disparat. Des de l’1 de març fins al 27 de maig, s’hi han realitzat un total de 424 serveis que contrasten amb els 266 del mateix període de l’any passat. L’increment és espectacular i frega el 63 per cent.

 

El període més dur es va concentrar a l’abril: 198 morts, més del doble que a l’abril de l’any anterior (94). El març ja es va produir un salt de 30 serveis si ho comparem amb el 2019 i, per contra, el maig la pressió ha baixat de manera molt considerable i l’increment ha estat de 22 difunts.

El crematori ha arribat a fer sis incineracions al dia. Foto: Ricard Lahoz.

Les incineracions també es van multiplicar per dos a l’abril: de 81 a 163. Un fet que va obligar el tanatori a realitzar fins a sis incineracions al dia quan l’habitual és no fer-ne més de quatre. “Van ser dies molt complicats -reconeix la gerent de Serfumt, Clara Viñas– i la feina va comportar un esforç extra per als treballadors perquè és molt delicat tractar amb famílies -moltes en quarentena- per telèfon o per internet i explicant que no hi havia ni sales de vetlla ni de cerimònies”.

“És molt dur dir a les famílies que no hi ha ni vetlles ni cerimònies de comiat”

Amb totes les instal·lacions tancades al públic, la gestió administrativa de la mort ha hagut de fer front a situacions molt colpidores. Cadàvers que venien de l’hospital o la residència i que anaven al forn crematori o al cementiri sense cap comiat. Només tres persones durant 5 minuts a la ‘sala zero’ veient la caixa mortuòria, si el difunt no havia estat positiu de Covid-19. Ni servei de tanatopràxia, necessari per condicionar el cos sense vida. Tot fred, tot molt estricte pel confinament i l’estat d’alarma.

La sala de cerimònies ja es torna a obrir, però amb limitacions d’aforament. Foto: Ricard Lahoz.

“A diferència dels sanitaris, que han pogut aplaudir quan pacients dels hospitals marxaven a casa curats, nosaltres sempre hem donat les pitjors notícies possibles a unes famílies que ja es trobaven en estat de xoc”, afirma la gerent del tanatori. Mai s’havia viscut una cosa igual als serveis funeraris. Llista d’espera de fins a 3 i 4 dies per incinerar un difunt. Moments extremadament delicats, sense pregàries ni homenatges. Ni un consol. Treballadors funeraris en primera línia de dol que també mereixen un reconeixement.

Un contenidor frigorífic a l’aparcament del tanatori està a punt per si revifa la pandèmia

Malgrat el context, Viñas creu que la crisi s’ha superat amb una valoració prou bona i amb el convenciment que estaven preparats per un escenari encara pitjor. Ho demostra el contenidor frigorífic que hi ha a l’aparcament i que està des de fa dos mesos a punt (no ha calgut activar-lo) per si el tanatori no podia assumir tots els difunts amb les càmeres frigorífiques pròpies. Aquí ha estat clau el paper de Funespaña, l’empresa privada que forma part del consell d’administració de Serfumt, per la seva experiència.

Una de les set sales de vetlla del Tanatori de Tarragona. Aquest dimecres al matí totes eren buides. Foto: Ricard Lahoz.

El contenidor frigorífic marxarà ben aviat, però si és necessari a causa d’un rebrot de la pandèmia, es podrà tornar a instal·lar en només 24 hores. De moment, tot està tranquil al Tanatori. Mentre estiguem a la fase 2 de desconfinament, a les sales de vetlla hi poden accedir un màxim de 10 persones al mateix moment i a la sala de cerimònies, la meitat de l’aforament: unes 60 persones.

 

El moment de relativa calma ha de servir per encarar els projectes de millora de futur de les instal·lacions, que s’han quedat aturats per l’estat d’alarma i que han de culminar amb la construcció d’un edifici annex on hi haurà un segon forn crematori i una segona sala de cerimònies.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here