31.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, agost 13, 2022

L’impacte del confinament en persones amb dolor crònic

La Càtedra de la URV està especialitzada en dolor crònic infantil. Foto: cedida.

Les persones amb dolor crònic han patit un impacte del confinament diferent i més agut que la resta de la població? Trobar respostes a aquesta pregunta és l’objectiu d’una enquesta que posa en marxa la Càtedra de Dolor Infantil de la URV. “Volem analitzar l’evolució dels enquestats durant diverses setmanes per poder fer propostes preventives i pal·liatives davant d’un possible rebrot de la Covid-19 els pròxims mesos”, explica Jordi Miró, director de la Càtedra.

Investigadors de la URV impulsen un estudi per determinar els efectes en aquests pacients

Les repercussions del confinament poden ser econòmiques, socials, psicològiques… La intuïció dels experts diu que les persones amb dolor crònic hauran tingut, probablement, quadres d’ansietat, depressió i ira. Miró apunta que estar més de dos mesos tancats a casa ha provocat “emocions negatives vinculades amb una major intensitat del dolor i amb l’aparició d’episodis més freqüents”. I tot això, sense poder anar a l’hospital.

Jordi Miró, directpr de la Càtedra en dolor infantil de la URV. Foto: cedida.

La Càtedra ha posat la URV al mapa mundial en investigació sobre dolor crònic infantil i fa anys que ofereixen un programa d’atenció a infants i adolescents a l’Hospital Sant Joan de Reus. Aquesta franja de població, segons Jordi Miró, presenta episodis de dolor sobretot al cap, l’abdomen, les cames i els braços. En alguns casos, el dolor agut està vinculat a una malaltia, però en d’altres se’n desconeix l’origen, cosa que fa molt més difícil el tractament.

La càtedra ofereix un programa d’atenció a infants i adolescents a l’hospital Sant Joan

L’estudi post confinament el fan investigadors d’aquí, Itàlia i Portugal, i s’adreça a la població en general i als pacients amb dolor crònic en particular. Consisteix en recollir dades a través d’enquestes online. El qüestionari és diferent segons l’edat dels participants:

Els adults han d’accedir a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/2U3u7cV

Per als menors d’edat s’ha habilitat un model diferent: https://bit.ly/3dtAo9p

Amb la informació que puguin recollir, els experts elaboraran propostes de comportament i protocols d’actuació per si cal tornar a confinar-se. De fet, la càtedra de la universitat tarragonina ja ha elaborat un decàleg de recomanacions titulat ‘Pautes de salut per persones amb dolor crònic en fase de confinament’. Entre els consells, moure’s dins de casa, distrure’s, menjar sa, seguir unes rutines i mantenir el contacte amb familiars i amics.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here