Advertisement Advertisement
23.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 30, 2023

“El món rural, tan denigrat, ara es revitalitzarà”

José Antonio Duro és catedràtic en Economia. Foto cedida.

“La Covid-19 ha donat la volta als territoris: els menys desenvolupats ara seran els més protegits, i el món rural, tan denigrat, ara es revitalitzarà”, diu el catedràtic en Economia Juan Antonio Duro. Les distàncies curtes, millor que les llargues. Les botigues, abans que els centres comercials. L’establiment rural, per davant del gran hotel. El director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, autor d’un estudi sobre la incidència econòmica de la pandèmia, conclou que la crisi serà menor a les zones on el sector primari i energètic tingui més pes. I el cop serà més gran allà on el turisme i l’hostaleria eren protagonistes.

Conversem amb Juan Antonio Duro, director de la Càtedra d’Economia Local de la URV

La lectura econòmica també ha hagut d’adaptar-se a la incertesa general que ha imposat el virus: “Durant els primers dies de confinament esperàvem que això fos com una interrupció de l’electricitat, que dura unes hores i al final penses que has gastat menys… Però el contagi creixia, i llavors va imposar-se la por. El moment àlgid del pessimisme va començar a remetre amb el pla de desconfinament, i això ens va donar certa esperança, però el cop és molt fort; estem parlant d’un decreixement de l’economia impensable”, s’exclama Duro. Només per l’activitat del turisme ja pot mesurar-se la magnitud de la tragèdia: per a aquest sector, que genera el 20 % del PIB a Catalunya, els càlculs més optimistes auguren una caiguda del 60 %.

Terrenys agrícoles molt a prop de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz.

Amb la botella mig buida, la Costa Daurada es juga la temporada durant els mesos d’estiu. Mirant-la mig plena, hi juga a favor el pes del mercat domèstic, que suposa la meitat dels visitants, i també el paper del turisme francès, que es desplaça amb cotxe. La por d’encomanar-se reduirà la mobilitat? “A la que puguem, ens adaptarem i la gent tornarà a viatjar, com ha passat després dels atemptats terroristes. I podem fer moltes coses sense anar tan lluny; no cal passar de cent a zero, podem passar de cent a setanta”.

“la clau és ser competitiu en la diversitat, disposar de diversos sectors productius com la química i el turisme”

Pendents d’un estiu com no ens havíem imaginat mai, la clau és “ser competitiu en la diversitat, disposar de diversos sectors productius; està bé tenir un polígon petroquímic i tenir turisme”. Duro ja no imagina ni un comerç ni una educació off line i visualitza molt de teletreball: “Espero que no sigui un canvi dràstic”.

“Tot això està vinculat amb la sostenibilitat i l’emergència climàtica. Un dels elements que preveiem que canviarà és la mobilitat internacional de mercaderies, el consum energètic, les emissions…, això de consumir el que volem, quan volem… Es valoraran les cadenes més curtes, les que són més properes”.

(…)

Aquest és un fragment dels continguts del número 41 del FET a TARRAGONA. La revista la pots trobar a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

Sara Sans
Sara Sans
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here