Advertisement Advertisement Advertisement
14.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

El daltabaix del Museu Nacional Arqueològic

Una de les escultures que obre l’exposició Tarraco del MNAT al Tinglado 4 del Port. Foto: Ricard Lahoz.

Una certa sensació de frustració professional barrejada amb una certesa en forma de daltabaix econòmic. Així explica el moment del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona la seva directora, Mònica Borrell. Tot i ser el primer museu del país que va obrir les portes després del confinament (dimarts 19 de maig), el mal ja està fet. La pandèmia ha frustrat l’objectiu de compartir amb el públic la col·lecció permanent i els jaciments arqueològics, i representa una caiguda abrupta dels ingressos.

La pandèmia pot provocar una caiguda de fins al 70% de visitats i ingressos econòmics

El tancament durant dos mesos ha impedit les visites de les escoles en el moment culminant de la temporada i la celebració d’activitats vinculades a esdeveniments de primer ordre com la Nit dels Museus i Tarraco Viva. El càlcul de Borrell indica un descens econòmic del 40% fins ara. Però la incertesa que plana a tot arreu i les previsions de poc turisme aquest estiu i la propera tardor fan creïble que el MNAT perdi fins a un 70% de visitants i ingressos en relació als darrers anys.

Un dels àmbits de l’exposició és ‘El domini de la Mediterrània: Hispània en l’òrbita del món romà’. Foto: Ricard Lahoz.

La directora de l’equipament -que engloba l’exposició Tarraco al Tinglado 4, la Necròpolis paleocristiana, Els Munts i Centcelles- no amaga l’impacte negatiu de la Covid-19 en tots els museus del país. Però en treu una lliçó positiva, del confinament: “El treball entre diferents equips i un contacte més sostingut per fer feina conjunta són maneres de fer que es quedaran”. Una prova de coordinació, segons ella, és la campanya de turisme de la Generalitat, ‘Catalunya és casa teva’, on també hi ha intervingut el Departament de Cultura.

Les obres a l’edifici de la plaça del rei s’haurien d’acabar el primer trimestre de 2021

Mentre els recintes del MNAT tornen a acollir visitants (amb mascaretes i totes les mesures d’higiene), a la plaça del Rei es continua treballant en la remodelació a fons de l’edifici del museu construït els anys seixanta. “Esperem rebre les claus de les obres al primer trimestre de 2021 -diu Borrell- i aviat licitarem el projecte executiu museogràfic per tal que es pugui reobrir en el curs 2022-2023″.

El procés és lent, però “no perilla” per culpa del coronavirus. Hi ha compromisos pressupostaris en ferm, però és possible que la gestió de la crisi social i econòmica post pandèmia condicioni el calendari de dotacions econòmiques pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. A l’espera de veure com evoluciona l’impacte de la Covid-19 al món cultural, els equipaments del MNAT ja tenen a punt pel mes de juliol ‘Vacances a Tarraco’, un bon grapat d’activitats familiars (i segures).

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here