28.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

Material sanitari per aguantar tres mesos

Imatge general del magatzem de la Xarxa Santa Tecla al polígon Riuclar. Foto: cedida.

“Disposem de material suficient per aguantar 90 dies sense nous subministraments. No n’hem de patir”. Segur i convincent ho diu Jordi Baldirà, cap de Compres de la Xarxa Santa Tecla, davant de possibles rebrots de Covid-19 a l’àrea de Tarragona. “Tenim unes comandes pactades amb els nostres proveïdors fins a finals d’any -explica- que ens aniran servint mensualment i que, per tant, garanteixen tot el material necessari” a hospitals, centre d’atenció primària i residències de la Xarxa.

La Xarxa Santa Tecla té garantit el material de protecció, si arriba un rebrot de Covid-19

L’alarma creada al Segrià i a l’àrea metropolitana de Barcelona només ha fet avançar una mica les previsions i demanar comandes més grans els darrers dies. També perquè fins al 31 de juliol tot aquest material té un IVA zero, i a partir de l’1 d’agost el tindrà d’entre el 10% i el 21%. Han augmentat tant les provisions que han hagut d’ampliar la superfície del magatzem del polígon Riuclar amb una segona nau. En total, 2.700 metres quadrats plens de caixes, paquets, embalatges i palets de fusta.

El magtzem s’ha hagut d’ampliar amb una segona nau. Foto: cedida.

Les comandes inclouen equips de protecció individual, mascaretes de tots els tipus i guants, però també coses tan diferents com tubs d’intubació, tovalloles d’un sol ús o lleixiu desinfectant. Baldirà apunta que el producte més difícil de trobar són els guants, perquè “ara se’n consumeixen molts més que abans de la pandèmia i la producció està molt concentrada a Malàisia“. La resta de productors i proveïdors són gairebé tots de la Xina.

Jordi Baldira: “El mercat mundial està preparat per una altra onada perquè la Xina continua fabricant”

Pel que fa als preus, ara han baixat respecte els mesos de març i abril, però no han tornat a ser els d’abans de la pandèmia. Un exemple: una mascareta quirúrgica costava 5 cèntims d’euro a la Xarxa Santa Tecla a principis d’any; en plena crisi va arribar a costar 70 cèntims, i ara es paga entre 25 i 30 cèntims per unitat. En el cas dels guants, els preus s’han multiplicat per cinc des de l’1 de gener.

Caldrà pagar bastant més que fa un any, però no sembla que hi hagi problemes d’abastiment a nivell global a curt i mig termini. Segons Baldirà, “el mercat mundial està preparat per una altra onada de coronavirus, perquè el principal proveïdor de material (la Xina) no ha parat màquines i continua fabricant”. A més, tot apunta que “els nous rebrots seran més suaus i la pressió hospitalària no serà tan alta com a la primavera”.

Els preus han baixat en relació al pic de la pandèmia, però són més cars que fa mig any

Temps de certa calma, doncs, en els departaments de logística dels centres sanitaris, després de “l’episodi dur” de fa cinc mesos. Avui, només els magatzems de la Xarxa Santa Tecla disposen d’unes 200.000 mascaretes i d’1.700.000 guants. Unes xifres que maregen i impressionen. Amb això i amb desenes de milers d’EPI i altres materials, els professionals poden afrontar amb garanties un nou combat, si arriba, contra la Covid-19.

Des del polígon es subministra el material a hospitals, CAP i residències de la Xarxa. Foto: cedida.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here