20.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

L’esperit crític de la iMAGInada s’adapta a l’era Covid

Júlia Abelló i Manel Torres, dos dels organitzadors de la iMAGInada. Foto: Rut Queralt.

Entrant per l’Avinguda Catalunya, ja es nota la flaire de les flors del Camp de Mart. El silenci es trenca pels ocells que canten dalt dels arbres i la buidor s’omple amb l’arribada dels primers voluntaris. Un cartell indica que és a punt de començar la 12a edició de La iMAGInada, el festival alternatiu de les Festes de Sant Magí. Del 13 al 16 d’agost, l’Auditori del Camp de Mart acollirà espectacles de circ, concerts, dansa, xerrades i tallers per a tots els públics. Un bon grapat d’activitats culturals amb un esperit crític i d’aprenentatge.

El festival alternatiu de les festes de Sant Magí es manté però reduïnt molt el nombre d’actes

Malgrat que aquesta edició estava penjant d’un fil, Manel Torres i Júlia Abelló, membres de l’organització, asseguren que han aconseguit tirar-la endavant mantenint l’essència que els caracteritza. Han passat de tenir un centenar d’actes programats a tenir-ne només tretze, un gran canvi que afecta la dinàmica del festival: “Abans la gent venia a passar-hi la tarda, passejava i veia diferents activitats. Ara han de tenir molt clar què volen venir a veure”, explica Torres.

Cartell anunciador a l’entrada dels jardins. Foto: Rut Queralt.

Per això les persones que hi vagin de públic han de portar una invitació, que poden aconseguir a través de la pàgina web de La iMAGInada (www.laimaginada.cat): “Hem creat una plataforma de manera autogestionada per evitar cues i aglomeracions. Tenim molt present que no podem superar l’aforament”, afegeix. També han habilitat unes franges d’arribada, de manera que, tres quarts abans de començar un espectacle, les persones que hagin escollit el primer torn hauran d’entrar. “Sabem que venir tan aviat pot ser molt avorrit, per això hi haurà animació de cues”, avancen Torres i Abelló. De moment, ja han rebut més de 2.000 inscripcions.

Les activitats són gratuïtes, però cal reservar-ne les invitacions

Ofereixen un cartell familiar on tothom hi té cabuda. Més enllà dels espectacles, una de les activitats més representatives de La iMAGInada són els ‘Sopars del món’: “En les anteriors edicions, diversos països proposaven el seu menjar i cadascú, lliurement, podia triar el menjar que volia. Eren taules llargues on tothom compartia el seu espai”, comenta Abelló. Aquesta vegada, però, ho han hagut de preparar diferent: “Tindrem un circuit tancat a la plaça i un únic menú. Es buidarà la taula quan un grup acabi, es desinfectarà i entraran els següents”, apunta. Ja ho diu Torres: “Hem fet un curs accelerat de coronavirus”.

S’hi podran fer donatius. “La cultura s’ha de pagar”, reivindiquen

També han hagut de reduir els serveis que oferien de foodtrucks, mercadets o la fira d’entitats, entre altres. És per això que, al moment d’agafar les inscripcions i a les sortides de l’Auditori, hi haurà la possibilitat de fer un donatiu. El festival és totalment gratuït, però hi ha despeses que cal cobrir. “I la cultura s’ha de pagar”, reivindiquen.

Trobada de voluntàries al Camp de Mart. Foto: Rut Queralt.

Agraeixen que l’Ajuntament els hagi cedit l’espai, ja que gràcies a això van decidir emprendre tots els preparatius. Destaquen, també, el paper de les voluntàries: només 20 persones treballen durant l’any amb el projecte; la resta, s’hi apunten per donar-los un cop de mà. “Hi ha molta gent de fora que ens ajuda, que es creu el projecte i fan una feinada increïble”, remarca Abelló. Tot i això, lamenten no poder acollir voluntaris d’altres països, tal com havien fet les tres últimes edicions: “Col·laboràvem amb el Servei Civil Internacional de Catalunya i teníem unes 15 persones d’arreu del món fent el voluntariat. Aquest any ho hem hagut de suspendre, però tindrem amb nosaltres un grup de joves de Sant Salvador, de manera que treballarem amb voluntaris locals dels barris”, detalla Torres.

Enguany no hi ha voluntaris internacionals, però hi col·laboren joves de Sant Salvador.

Defineixen la iMAGInada com “un bolet que, durant quatre dies, demostra que si les persones ens ajuntem, podem fer qualsevol cosa”. Aquest és el seu motor, que “sense un món capitalista també es pot generar alguna cosa”. Valoren tots els actes i asseguren que no n’hi ha un més important que un altre. Han hagut de reinventar-se, començar de zero, però mantenen una programació amb un rerefons crític, no escollida en va. No s’esperaven que aquest festival agafés tanta embranzida, però han aconseguit que no hi hagi ningú imprescindible i que el projecte funcioni sol. Fent broma diuen que són uns motivats, que enguany que tot s’ha suspès, ells han decidit fer-ne una altra edició.

Aquí en podeu consultar tota la programació.

Estris per preparar la 12a edició de la iMAGInada. Foto: Rut Queralt.
Rut Queralt
Rut Queralt
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here