13.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Pirotècnies catalanes per a les festes de Tarragona

Tronada del Pregó 2019. Foto: Mauri. Ajuntament de Tarragona

Des de fa anys, la pirotècnia guanyadora del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona s’encarregava de disparar les tronades i el castell de focs de Santa Tecla. La no celebració del Concurs el passat mes de juliol, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, ha obligat a repensar -també- aquest aspecte important de les festes majors.

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit premiar les quatre empreses catalanes del sector, també molt damnificat per la suspensió d’actes festius. Són les pirotècnies Igual, de Canyelles (Garraf).  Catalana, de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà). Estalella, de Viladecans (Baix Llobregat) i Gironina, de Sabadell (Vallès Occidental).

Quatre empreses del país dispararan les tronades i salves d’honor de Sant Magí i Santa Tecla

Aquest dilluns a les 12 del migdia, la Pirotècnia Catalana s’encarregarà d’estrenar la nova realitat perquè una tronada des d’un lloc indeterminat anunciarà l’inici oficial de les festes de Sant Magí. Aquest és un acte que no s’havia celebrat mai fins ara. Abans de la tronada, 21 salves d’honor recordaran les víctimes del coronavirus i serviran de reconeixement als professionals sanitaris.

La Pirotècnia Estalella serà l’encarregada d’acomiadar aquestes festes tan diferents. El dia de Sant Magí, dimecres 19 a les vuit del vespre, dispararà les salves d’honor i la tronada des d’un indret desconegut per substituir el que seria l’acompanyament en l’arribada tradicional del patró a l’ermita del portal del Carro amb la salutació de les colles castelleres de la ciutat.

Eduard Boada i l’alcalde Pau Ricomà observen la plaça de la Font abans de la Tronada de 2019. Foto: Eduard Boada fill.

De cara a Santa Tecla, i amb participació de les altres empreses catalanes, l’ajuntament només preveu mantenir en un lloc concret la Tronada del Pregó, que cada 21 de setembre es llença des de la plaça de la Font. Aquest any, això tindrà lloc després que l’actriu Agnès Busquets llegeixi el Pregó des del balcó del Palau Municipal a les 19 hores davant d’unes 500 persones assegudes i prèviament inscrites.

El ritual pirotècnic es manté amb molts canvis de format i des de llocs indeterminats

El 15 de setembre, el dia de la Crida de les Festes i l’homenatge a la Perpetuadora (Àngels Cantos) i els Teclers, la pirotècnia es dispararà des d’un lloc indeterminat. El mateix passarà el dia 24, la Mercè, quan sigui el moment d’acomiadar una Festa Major del tot condicionada per la pandèmia. En qualsevol cas, el ritual pirotècnic forma part de la tradició festiva de Tarragona i no faltarà en aquest 2020 tan especial.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here