Deixem enrere Sant Magí, la festa major petita de Tarragona, amb un regust ambivalent, estrany, agredolç. Tristesa i resignació perquè l’impacte de la Covid-19 és brutal, però també satisfacció i orgull perquè la ciutat ha pogut mantenir un programa festiu més que digne en un context tan difícil i excepcional.
Sant Magí deixa imatges simbòliques i potents de la voluntat de mantenir l’esperit de la Festa
Prova de foc de cara a Santa Tecla més que superada. La imatge que millor representa la Festa Major que dignifica Tarragona és la unitat expressada per les quatre colles castelleres a la plaça de les Cols i que us mostrem amb detall en aquest reportatge fotogràfic de David Oliete.
Un acte emotiu i simbòlic, carregat de força i que alimenta l’autoestima dels tarragonins, un element tan reclamat en tantes ocasions. La plaça castellera més bonica del país expressava aquest dimecres que Tarragona no es resigna, respecta la tradició i vol tornar a fer grans castells al més aviat possible.
El nou format de les Matinades per tota la ciutat es repetirà per Santa Tecla
Imatge potent també la d’un acte sempre minoritari i que aquest Sant Magí ha estrenat format: les Matinades. Una desena de grups de grallers despertaven la ciutat des de diferents barris per confluir tots -una hora i mitja després- a la plaça de la Font en un toc conjunt que expressava emocions a flor de pell. Aquest format de Matinades es tornarà a repetir per Santa Tecla.
La reinvenció dels portants de l’aigua, en el transport des de la Brufaganya amb un vehicle antic i en el repartiment descentralitzat, demostra la voluntat del col·lectiu que ha contribuït decisivament a la dignificació de la Festa en aquest 2020 tant complicat.
Més enllà de la part tradicional, Tarragona ha tret el màxim rendiment possible al Camp de Mart com a auditori de concerts i espectacles i al jardí del Metropol com a escenari d’activitats de petit format per a un públic familiar. I ha descobert un indret magnífic per esponjar les festes a l’aire lliure i en un entorn natural: el parc del Pont del Diable.
L’aprofitament del Camp de Mart i la descoberta del Pont del Diable, entre els punts forts
I l’any de la pandèmia que mai oblidarem, Tarragona ha estat capaç de produir i publicar l’audiovisual ‘Històries des de la Festa’, una sèrie dirigida per Rafael López-Monné: quatre capítols curts i didàctics que expliquen com ha arribat l’aigua a la ciutat al llarg dels segles o d’on prové el nom popular de la plaça de les Cols. Un producte excel·lent que, segur, tindrà continuïtat.
L’audiovisual ‘Històries de la Festa’ demostra les ganes de fer coses noves l’any de la pandèmia
No era gens fàcil -les mesures sanitàries restrictives canvien cada dia-, però Tarragona pot presumir d’haver mantingut amb dignitat una columna vertebral -escarransida, això sí- de la seva Festa Major d’agost. Ara toca preparar -amb totes les precaucions necessàries i respectant escrupolosament les autoritats de salut- la de setembre. Falten només 25 dies.