22.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

Recuperem el Parc de la Ciutat

Uns minuts abans de l’inici del concert de la Banda Unió Musical davant la Quinta de Sant Rafael. Foto: BUMT.

El concert de la Banda Unió Musical de Tarragona d’aquest dissabte al vespre ha tornat -al cap de molts anys- l’activitat cultural al Parc de la Ciutat. Música en directe, amb un viatge per les emocions d’arreu del món en temps de Covid-19 que s’ha desenvolupat en un espai exterior, ample i amb totes les garanties de seguretat.

El concert de la Banda torna l’activitat cultural a la Quinta de Sant Rafael, després de molts anys

Igual que la Banda protagonitzava a inicis d’agost el primer concert al Camp de Mart després del confinament, ara ha impulsat una primera actuació a la Quinta de Sant Rafael. L’espectacle posa de relleu que la ciutat pot i ha de donar vida a aquest espai verd avui del tot desaprofitat i a la casa modernista que van idear fa més d’un segle els germans Puig i Valls.

El centenari de Rafael Puig i Valls pot ser un incentiu per recuperar l’espai i l’edifici modernista

Precisament, aquest 2020 es commemora el centenari de la mort de Rafael Puig i Valls, nascut a Tarragona el 1845. Aquest enginyer forestal va ser un precursor de l’educació ambiental i de la sensibilització amb el medi natural. Entre d’altres fites, va ser el creador de la ‘Festa de l’Arbre’ el 1906.

L’efemèride del centenari no hauria de passar desapercebuda a Tarragona (em consta que almenys el Col·legi d’Enginyers Forestals de Catalunya en preparen un acte d’homenatge) i seria una altra raó de pes per començar a posar fil a l’agulla d’una vegada per totes a la recuperació de la finca que avui coneixem com el Parc de la Ciutat.

Jordi Masip dirigint la banda, en una prova de so prèvia al concert d’aquest dissabte al vespre. Foto: BUMT.

Programar-hi concerts com els de la Banda (probablement, de format més petit) podria ser un primer pas. La pandèmia ens porta a buscar espais a l’aire lliure i la cultura necessita convèncer el públic que és segura. Per tant, a Tarragona un cop hem vist que podem treure molt rendiment al Camp de Mart (tot i les limitacions i mancances), fora bo que la Quinta de Sant Rafael se sumés progressivament als escenaris culturals.

“El parc està cridat a incorporar-se progressivament com a escenari cultural a l’aire lliure”

I darrere la reactivació cultural de l’espai (us hi imagineu, per exemple, actuacions musicals, teatre de carrer o espectacles infantils els diumenges d’hivern al migdia?), hauria de venir una millora dels jardins i les zones de jocs infantils i, finalment, un projecte de reobertura de l’edifici modernista aixecat el 1912 i en un estat lamentable de degradació.

“Fa més de 25 anys que escolto idees de polítics, sense projecte ni pressupost”

Quan es mencionen els edificis eternament buits de Tarragona, deseguida tothom nomena Tabacalera, Savinosa i Banc d’Espanya, però pocs recorden aquesta petita joia a tocar de la plaça Imperial. Des de fa 25 anys, he sentit declaracions de polítics municipals anunciant idees i propostes, però cap ha sortit endavant perquè no hi havia ni projecte ni pressupost al darrere.

“El govern municipal ha d’afavorir més activitat per crear-hi noves dinàmiques”

És difícil demanar a l’actual govern de la ciutat que assumeixi el Parc de la Ciutat com una qüestió important (la llista de temes pendents heretats és immensa i la Covid-19 obliga a replantejar moltes necessitats), però fer-hi algun gest en la línia del concert de la BUMT ajudaria a crear-hi noves dinàmiques i veure amb uns altres ulls el futur d’aquest espai que dos pioners tarragonins van crear ara fa poc més d’un segle. Recuperem el Parc de la Ciutat!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Totalment d’acord, Ricard. Curiosament, el llegat dels Puig i Valls ha deixat el parc més gran dins la ciutat (el Parc de la Ciutat), i el parc més gran fora de la ciutat (el Parc Ecohistòric del Pont del Diable). Aquests espais lliures, oberts, amb gran patrimoni cultural i natural, són els més adients per reprendre una activitat cultural, social, educativa post-pandèmica, basada en la prevenció i la salut física i mental

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here