7.9 C
Província de Tarragona
Divendres, gener 28, 2022

Operació ‘rescat’ dels castells

La Tarraco Arena Plaça, abans de l’edició del Concurs de Castells 2018. Foto: Ricard Lahoz.

“Hem fet el cim durant molts anys, però quan superem la pandèmia haurem de començar a pujar des del camp base“.  El comentari d’un periodista (i casteller), que és protagonista del proper número de la revista FET a TARRAGONA, em sembla que descriu molt bé l’impacte de la crisi sanitària del coronavirus al món dels castells.

El 2020 marca un abans i un després per a totes les colles. Abans del confinament ja s’hi intuïen alguns símptomes d’estancament, però l’aturada total de l’activitat significa una bufetada que deixarà rastre durant molt de temps. Avui ningú pot assegurar que d’aquí mig any, el proper mes de març, es pugui tornar als assajos i que el 2021 s’hagi recuperat la plena normalitat.

“Són benvingudes totes les iniciatives per donar visibilitat enguany al món casteller”

Tocarà remuntar. Les agrupacions hauran de realitzar esforços suplementaris per atraure camises al pati d’assaig i a les places. La crisi és d’envergadura. Però ara toca mantenir la vida social de les colles amb totes les eines i la imaginació possibles. I és el moment de donar suport a qualsevol iniciativa que doni visibilitat al món casteller.

En aquesta línia, Tarragona està demostrant una capacitat de lideratge que cal aplaudir. L’acte simbòlic de la plaça de les Cols per Sant Magí n’és un primer exemple. Propostes com la de ‘Hi ha Concurs’ -produïda per la pròpia organització del Concurs de Castells i la televisió pública Tac 12– han de ser necessàriament ben rebudes per les colles. El programa servirà per donar suport a uns col·lectius que viuen una situació especialment complexa.

Les colles hauran de remuntar la crisi provocada pel coronavirus en un context d’enormes dificultats

A l’Ajuntament de Tarragona li hauria estat més fàcil no fer res després d’anunciar l’ajornament del Concurs fins al 2022. Però l’empenta dels organitzadors i de bons professionals faran possible que la ciutat i el país no s’oblidin del fet casteller. Cal recordar que per Santa Tecla s’estrenarà un documental sobre el Concurs de 1970 dirigit per la tarragonina Maria Roig.

I afegeixo que, modestament, el FET també participarà en el paquet d’iniciatives pro positives amb unes visites guiades a la TAP per explicar la història del certamen, que ja acumula 27 edicions. Qualsevol idea i proposta és benvinguda. En marxa, l’operació per ‘rescatar’ els castells.

Aspecte de la TAP amb les colles participants en el Concurs de 2018. Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here