30.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Balls parlats per mantenir l’esperit crític de la Tecla

Assaig nocturn del Ball de Pastorets a la plaça de la Mitja Lluna. Foto: cedida.

Tarragona podrà gaudir aquesta Santa Tecla de tots els versots i parlaments dels seus balls parlats. Al FET ja us hem explicat en diferents articles la feina que estan fent Dames i Vells i el ball recuperat més recent de tots, Sebastiana del Castillo. Els altres grups també hi estan treballant per no faltar a la cita de la Festa Major: Diables, Pastorets, Gitanes i Serrallonga.

Tots els grups enregistraran les seves actuacions, que difondran per Tac 12 i les xarxes socials

“La sàtira és més necessària que mai”, apunta Arnau Fà, responsable del ball de Pastorets. “I hem tingut clar que aquest any havíem d’enregistrar l’actuació per difondre-la al públic en general”, afegeix. A partir d’aquesta premissa, els 16 components del ball s’han constituït en grup de convivència per tirar endavant el projecte.

Aquesta setmana han començat els assajos presencials al local de l’Esbart Dansaire i a l’exterior, a la plaça de la Mitja Lluna, previs a l’enregistrament que tindrà lloc al Fòrum de la Colònia el 10 de setembre. “L’hem triat perquè aporta una escenografia agraïda i bonica”, explica l’Arnau. Sobre la temàtica dels versots, no hi ha dubtes que “dues corones” en seran les protagonistes: “la del virus i la dels Borbons”.

Assaig del Ball de Gitanes, també a la plaça de la Mitja Lluna. Foto: cedida.

Al mateix espai, una hora abans es troben els nois i noies que protagonitzen el ball de Gitanes. En anys anteriors, es començaven a reunir a finals de juny per preparar els temes motiu de crítica i a l’agost ja assajaven un cop per setmana. Enguany, però, “tot el procés i les trobades presencials s’han reduït molt”, explica la Neus Rabascall. “Amb alguns només ens veiem per Santa Tecla i això fa incrementar el risc”.

A més del coronavirus i la fugida del Rei emèrit, Gitanes abordaran els dies posteriors a la sentència del Suprem, l’accident d’Iqoxe i l’estat de la neteja a Tarragona. Enregistraran els parlaments el dia 9 a les Muralles i estaran acompanyats dels ‘seus’ músics: el grup de gralles La Virolla. La Neus considera que tenen “més ganes i il·lusió que mai perquè sabem que serà la nostra única aportació a la Festa Major”.

Imatge de l’última reunió virtual de la junta directiva del Ball de Diables de Tarragona. Foto: cedida.

El Ball de Sant Miquel i Diables arribarà a l’enregistrament sense assajos presencials per evitar el risc de contagis. “No volem tocar el local”, diu gràficament Xavi Felip, relacions externes del Ball de Diables de Tarragona. Això suposa celebrar reunions telemàtiques i una “ralentització” del procés creatiu. “El treball individual a l’hora d’escriure els versots -explica- es complica molt perquè no tens el grup al costat que aporta idees i nous enfocaments”.

Malgrat les dificultats, l’entitat està “satisfeta” amb la possibilitat d’enregistrar el ball en bones condicions tècniques i difondre’l a través de les xarxes socials i la televisió. Des de la “resignació”, Felip creu que és una manera efectiva de contribuir a mantenir viu l’esperit de Santa Tecla i prefereixen no donar a conèixer el dia i hora de l’actuació: “Som mols conscients del moment actual i no volem donar peu a aglomeracions”.

Trobada de membres del ball de Serrallonga davant la Diputació. Foto: cedida.

El ball de Serrallonga van començar els assajos dels parlaments després de Sant Magí, enguany amb nova direcció teatral gràcies a la col·laboració de Tornavís Teatre. Els fan a l’aire lliure, entre la plaça davant de la Diputació i el Pla de la Seu, i separant per escenes els assistents per minimitzar el risc de contagi. L’enregistrament el faran el dia 9 en un lloc que prefereixen no anunciar.

La comissió de parlaments va celebrar una reunió telemàtica a principis d’estiu per fixar estructura, temes, assignació de personatges, etc. I els autors –Jordi Serret i Eduard Àlvarez– han anat treballant els textos i compartint-los amb la resta per fer-hi correccions i aportacions. “No és un sistema gaire diferent del que fem servir normalment ja que part dels membres del ball viuen a Barcelona”, explica Azahara Palomares, una de les components del ball. “Això sí, les dues reunions presencials que convocàvem, aquest any les hem anul·lat”.

El coronavirus i la crisi de la família reial seran temes destacats en tots els parlaments dels grups

Tot i la Covid-19, doncs, els balls parlats tarragonins estaran presents aquest any per Santa Tecla. La televisió pública TAC 12 els emetrà tots, i cada entitat els difondrà a través de les seves respectives xarxes socials. Així que caldrà substituir l’actuació conjunta que fan cada 22 de setembre al vespre a la plaça del Rei per sessions de sofà davant la tele o l’ordinador.

Però gràcies a l’esforç i l’empenta d’aquests col·lectius -molta gent jove-, la sàtira i la crítica àcida no faltaran a la Festa Major tarragonina del coronavirus.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here