8.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

1970: el Concurs de Castells del segle

A l’esquerra, Francesc Piñas, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A la dreta, Valentí Ferrer, dels Nens del Vendrell. Tots dos van viure el Concurs de 1970 amb les seves respectives colles. Foto: David Oliete.

Durant la segona meitat de la dècada dels seixanta del segle XX es va produir un salt qualitatiu en el món casteller després d’uns anys d’estancament. Aquest procés el van impulsar els Nens del Vendrell i la Vella de Valls. Després d’anys d’assoliments inèdits i polèmiques enceses, el 27 de setembre de 1970, davant d’una gran expectació, van coincidir a Tarragona per oferir una actuació que va marcar el futur dels castells.

L’actuació del 27 de setembre de 1970 a la plaça de toros va marcar el futur dels castells

Després del concurs de 1954, els castells havien entrar en una certa davallada. Acabada la Guerra Civil, s’havia apreciat un cert progrés, que, en realitat, vivia de la inèrcia de la represa dels anys trenta. Com en molts altres aspectes, la grisor que persistia en tots els àmbits de la vida a mesura que anaven passant els anys de la dictadura, enmig de la repressió i la misèria, es va emparar dels castells, malgrat l’assoliment remarcable del tres de vuit per part dels Nens del Vendrell el 1951. El món casteller estava estancat.

 

La realitat social i econòmica del país, però, va començar a canviar a mesura que arribaven els resultats del Pla d’estabilització de 1959. Si el PIB espanyol no s’havia recuperat en les dues dècades següents al començament de la Guerra Civil, amb l’inici de la dècada dels seixanta es va produir un enlairament econòmic que va comportar també canvis socials profunds. La societat de mitjans dels seixanta del segle XX començava a ser ben diferent de la del 1954.

El món casteller venia d’una davallada, que es va capgirar el 1966 i va culminar quatre anys més tard

L’optimisme que caracteritza el miracle econòmic de la dècada dels seixanta es va contagiar ben aviat als castells, que van viure un lustre excepcional entre el 1966 i el 1970. La gran actuació del concurs de 1966 de Barcelona anunciava una recuperació que es va fer evident en els anys següents. En aquesta recuperació, la rivalitat entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser fonamental, com ja es va poder veure en aquella actuació del 25 de setembre de 1966, a la qual segons els mitjans de l’època hi van assistir unes vint mil persones, la qual cosa presagiava no només un salt tècnic, sinó també social en el món casteller.

(…)

Aquest és el fragment inicial de l’article que es publica íntegrament al número 43 del FET a TARRAGONA per recordar el mig segle del Concurs de Castells de 1970.

La revista la podeu trobar a: Llibreria La Capona, Llibreria Adserà i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).

 

Jordi Jaria i Manzano
Jordi Jaria i Manzano
Professor de dret constitucional i ambiental URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here