18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Les imatges de dos balls per a la història

Fotos publicades amb ordre cronològic de la cerimònia desenvolupada a la Catedral.

Un ball solemne, emotiu, mai vist en temps moderns a la Catedral de Tarragona. De fet, dos balls. El ball senyorial del Lleó i el ball majestuós de l’Àliga davant l’altar major i la relíquia de Santa Tecla. Amb l’acompanyament musical imprescindible de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Un 23 de setembre per a la història. Un 23 de setembre que no oblidarem mai.

El Lleó i l’Àliga ballen a la Catedral, davant la relíquia, al final de l’ofici de Santa Tecla

La complicitat de les dues entitats, l’Ajuntament de Tarragona i el capítol de la Catedral han fet possible veure una pinzellada del Seguici Popular  en una Festa Major del 2020 condicionada per la pandèmia. La iniciativa, però, no s’havia fet pública per evitar un efecte crida que hauria trencat tots els protocols de mesures sanitàries de seguretat.

Matí del dia de Santa Tecla. És un quart de dotze. A l’interior de la Catedral arriba la part final de l’Ofici solemne presidit per l’arquebisbe de Tarragona. Set membres del Lleó i una desena de components de l’Àliga accedeixen al temple per una porta lateral. Les dues bèsties del Seguici ja hi són des de fa 24 hores, traslladades de forma discreta.

Primer actua el Lleó, que travessa lentament la nau central des de la porta principal fins a l’altar major. La música en directe dels ministrers -liderats per la magnífica Roser Olivé– ofereix un moment màgic i irrepetible. Dos dels components de l’entitat fan el ball majestuós davant del Braç. Els altres cinc envolten la figura. En acabar, saluden la relíquia i les autoritats. De tornada a la porta principal, mantenen el ritme pausat i senyorial.

Tot seguit, seguint el mateix ritual, actua l’Àliga amb el seu Ball solemne, que només ensenya a la ciutat cada 22 i 23 de setembre davant l’Ajuntament. En aquest 2020 tan excepcional, la iniciativa dels aliguers els ha portat a l’interior de la Catedral per recordar un dels companys, Dani Grant, que ens va deixar fa dos anys, massa jove. Oriol Sànchez, apadrinat pel Dani a l’Àliga i a la vida, fa el ball davant l’altar envoltat de nou companys. En acabar, plora d’emoció.

Les actuacions del Lleó i l’Àliga deixen sense paraules els assistents a l’Ofici. Però la cerimònia encara ens té preparada una altra sorpresa. Les dues bèsties entren a l’interior de la capella de Santa Tecla, on es custodia durant tot l’any el Braç de la patrona. Darrere d’ells, les autoritats eclesiàstiques i civils porten la relíquia al costat dels dos elements del Seguici que representen la ciutat. En aquell moment, s’obre la gran portalada de la Catedral i accedeix el públic que s’espera al pla de la Seu.

Una suma d’emocions es barreja amb la sensació de marcar un punt en la història moderna de la Festa. La cerimònia, que es venia preparant amb discreció des de fa setmanes, resulta tot un èxit. Ajuntament, capítol catedralici i entitats s’hi mostren molt satisfets. Tant, que els balls cerimonials de l’Àliga i el Lleó al final de l’Ofici de Santa poden formar part a partir d’ara de la seqüència ritual de la Festa Major de Tarragona.

Text: Ricard Lahoz

Aquí podeu veure 27 imatges més d’un matí de Santa Tecla per a la història.

D’esquerra a dreta, Jordi Vallvé, Oriol Sànchez i Joan Adserà, portants de l’Àliga a la Catedral.
David Oliete
David Oliete
Fotoperiodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here