19.6 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

L’alegria del Festa x Tothom arriba a les residències

L’actriu Kristina Parera es presenta davant els residents de La Muntanyeta. Autor de totes les fotos del reportatge: Ricard Lahoz.

“Som al país dels somriures, un país ple de màgia. Al meu país ens posem les mans a la panxa i no parem de riure”. Ho relata amb una veu encisadora la Kristina Parera, que tot seguit treu un paraigua de colors que no es para de moure i provoca un llarg ‘Oooohhhhh…’ entre el públic. L’observen amb expectació el Xavier, el Joel, la Pilar, la Carla, la Jana, el Pepe, l’Adri, la Lorena, la Yolanda i la resta de companys i companyes de la residència de La Muntanyeta.

La penya festiva s’adapta i porta la geganta Frida i entreteniment a les persones amb discapacitat

La Kristina interpreta el paper d’Adelina en un espectacle de la companyia Toc de Gresca dissenyat expressament per a persones amb paràlisi cerebral. “Presenta moltes dificultats fer la representació amb la distància física i la impossibilitat de mantenir el contacte amb els residents”, explica al FET després de l’actuació. “Però l’experiència ha estat meravellosa, són molt agraïts”.

Les flors ajuden a atraure l’atenció del públic.

Bombolles, plomalls, flors…elements vistosos que ajuden a arribar a persones amb diferents graus de discapacitat. I sempre, els colors: “Criden l’atenció, són fàcils d’identificar i molt pedagògics”, apunta la Kristina, que pertany al col·lectiu de Pallapupes, els pallassos que visiten els nens i nenes ingressats als hospitals.

“Som al país dels somriures”.

L’actuació arriba a mitja tarda a la terrassa de la residència de l’Associació de Paràlisi Cerebral de Tarragona i forma part del programa ‘Festa x Tothom’ en aquesta Santa Tecla tan especial i diferent per culpa del virus. La vintena de residents no poden sortir del centre (així estan des de fa sis mesos), però els han portat la festa a casa, a la seva estimada Muntanyeta, gràcies a la implicació de la companyia Dow (22 anys!) i l’Ajuntament de Tarragona.

Els colors són un element clau en l’espectacle de la Kristina.

Mentre la Kristina / Adelina els manté actius pronunciant paraules màgiques o convidant-los a bufar i a riure, a pocs metres l’Agus Farré prepara amb altres companys la Frida, la geganta inclusiva de Tarragona que va néixer fa dos anys perquè la puguin portar persones amb algun tipus de discapacitat. La Lucía es col·loca sota les faldilles de la Frida i espera el seu torn per fer el primer ball de Festa Major.

La Lucía es col·loca sota les faldilles de la gegants Frida per començar el ball.

L’acompanyen musicalment una dotzena de membres de l’Aula de Música Popular i Tradicional El Tecler. Quan la geganta apareix a l’escenari, els residents reaccionen amb crits d’alegria i somriures. Al ball de la Lucía el segueix després l’actuació del Rubén. Tots dos, amb cadires de rodes,  poden seguir el ritme que imposen els timbals i les gralles. “La Frida la pot portat tothom perquè té rodes”, remarca l’Agus.

Els voluntaris ajuden al Rubén a col·locar-se per moure la geganta Frida.

La festa inclou un obsequi sorpresa per als residents: la ‘Caixa de la il·lusió’, que inclou la careta de la Frida i altres elements festius que permeten reviure els bons records de Santa Tecla. Culmina així una hora d’entreteniment i somriures en un any tan complicat com aquest. El Festa x Tothom, que celebra enguany 30 edicions, també s’ha adaptat amb èxit a les circumstàncies i ha aconseguit portar l’ambient de Festa Major als membres de la penya festiva.

La iniciativa, amb 30 anys de recorregut, compta amb el suport de Dow i l’empenta de Romà Solé

Romà Solé, ànima de la iniciativa des de l’inici, i Pitu Boronat, cap de relacions institucionals de Dow, han preparat una programació alternativa a l’habitual -que era anar a la Crida, la revetlla, el correfoc petit, l’arrencada de gegants, el cafè, copa i puro i la professó-  i han portat espectacles i la Frida a les residències de la Muntanyeta, Estela i Sant Salvador.

Ball de Festa Major a ritme de les cançons més tradicionals.

El Festa x Tothom ha aconseguit donar visibilitat i presència al col·lectiu. És evident que la societat s’ha transformat radicalment en 30 anys i que la percepció de la discapacitat s’ha anat normalitzant, però encara hi ha camí per recòrrer. Enllestides les cites de Santa Tecla, el Romà i el Pitu porten al cap la idea de convertir el ‘Festa x Tothom’ en una marca permanent a Tarragona, que vagi molt més enllà de 10 dies de setembre.

Els residents de La Muntanyeta reben un obsequi sorpresa amb mostres d’alegria.

Així que aquest és el proper repte. La història, que va néixer el 1991 amb un grup de voluntaris internacionals, aplega ara una penya formada per més de 240 persones. Enguany, el programa s’ha vist alterat, però l’objectiu és mantenir vives la força i la unió de tots els seus membres, i recuperar l’embranzida de cara a l’any vinent.

Mentrestant, aquí teniu el documental que commemora els 30 anys de Festa per a Tothom

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here