16.2 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 21, 2024

Buscant respostes al silenci post Jocs Mediterranis

Els tres autors de Mediterranis amb una de les càmeres utilitzades per al documental. D’esquerra a dreta: Jan Magarolas, Rut Queralt i Marc Colilla. Foto: Ricard Lahoz.

En l’organització dels Jocs Mediterranis de Tarragona “algunes coses es van fer bé”, però en conjunt l’esdeveniment “no ha suposat per la ciutat un abans i un després”. Sensació d’oportunitat perduda. Ho diuen després de treballar durant un any i mig en la preparació i realització del documental ‘Mediterranis’, un treball universitari de fi de grau que aspira a arribar al gran públic els pròxims mesos.

Un documental de tres universitaris interroga els protagonistes dels Jocs, dos anys després

Rut Queralt, Jan Magarolas i Marc Colilla, graduats en Periodisme i Comunicació Audiovisual per la URV, són els responsables del documental: “Volem oferir respostes a les moltes preguntes que van quedar penjades l’endemà de la cloenda dels Jocs”, afirmen. “Des de llavors, gairebé ningú n’ha parlat, ni els mitjans ni els polítics, i la societat se n’ha oblidat”.

Recorden que a la campanya electoral de l’any següent, ni els socialistes van presumir de la celebració dels Jocs a Tarragona ni els partits de l’oposició els van utilitzar com a element central de crítica a la gestió de l’alcalde Ballesteros. I la gent del carrer? Cap rastre. Ningú no els recorda ni els reivindica.

El reportatge s’ha elaborat perquè “des de llavors ningú n’ha parlat i tothom se n’ha oblidat”

El reportatge d’una hora de durada convida els espectadors a que “treguin les seves pròpies conclusions” després d’escoltar el testimoni de 10 persones clau: Josep Fèlix Ballesteros, Mario Rigau, Miguel Cardenal, Victor Sánchez, Vicent Añó, Ramon Cuadrat, Joan Plana, Pau Ricomà, Pere Valls i el periodista Rafa Marrasé. No hi han volgut intervenir, però, Javier Villamayor, que va ser el màxim responsable polític de l’organització, ni Alejandro Fernández, en representació del PP.

El documental aporta “una visió panoràmica” des de la idea inicial fins a l’execució dels Jocs, a finals de juny de 2018, un any més tard del previst inicialment. El relat se situa a l’Anella Mediterrània i totes les ubicacions dels protagonistes no s’han deixat a l’atzar: Ballesteros, davant la piscina que tant va reclamar. Ricomà, davant del palau d’esports que ara centra totes les mirades. O Rafa Marrasé, des del llac que ofereix una vista més general del recinte esportiu.

Els joves periodistes han viatjat a Madrid i València per recollir testimonis clau

Però els joves periodistes han viatjat a Madrid i València per buscar els testimonis imprescindibles de persones que van tenir un gran protagonisme en diferents fases del procés. Tot això amb dues càmeres, una de pròpia i una altra cedida per la URV. “Hem volgut elaborar un producte cuidat, relaxat, que convidi a la reflexió”, afirmen. “Volíem enregistrar des d’un drone per tenir una vista de l’Anella, però no ho vam poder fer per traves burocràtiques”, confessen.

El treball, que ha obtingut un excel·lent (9,5 punts) per part del jurat, pot tenir recorregut: primer el veuran els 40 mecenes que van aportar 1.000 euros per les despeses dels viatges. I després, la Rut, el Marc i el Jan aspiren a portar el documental a festivals, concursos de periodisme o a televisions, començant per TAC12. “Creiem que té interès i aporta testimonis novedosos”.

El treball universitari, titulat ‘Mediterranis’, vol arribar ara al gran públic

Falta, doncs,  que ‘Mediterranis’ faci el salt de les aules universitàries a les pantalles de cinema o televisió. Aquí, al FET, per anar obrint boca us oferim en prímicia aquest tràiler amb les PREGUNTES CLAU que intenta respondre el documental:

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here