17.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

La valentia del Tarraco Viva més difícil

Magí Seritjol i el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, a la presentació de Tarraco Viva, aquest dimecres al passeig Arqueològic. Foto: Laia Benaiges.

La postura més còmoda era no fer res i ajornar el festival fins l’any vinent. Però Tarraco Viva, que ja tenia tancat el programa pel mes de maig amb l’alimentació com a tema central, va decidir reinventar-se des del confinament. Això volia dir: moure el calendari fins a la tardor i, el més difícil, canviar l’orientació temàtica del certamen per adaptar-se a la nova realitat derivada de la irrupció de la Covid-19.

El festival canvia l’orientació temàtica per adaptar-se a la realitat de la pandèmia

Quin gran encert! En temps d’angoixes i incerteses, el festival de reconstrucció històrica de Tarragona, una referència al país i a Europa, mira al passat per preguntar-se i reflexionar sobre com els afectaven als romans les epidèmies de pestes, còleres i malàries tan habituals fa 2000 anys. Com s’ho feien sense internet i sense xarxes socials? Com ho gestionaven sense un sistema de sanitat pública com l’actual?

 

L’equip liderat per Magí Seritjol i Jordi Giramé ens convida a parlar de la gent normal de fa 20 segles que s’enfrontava a situacions molt més crítiques que la que ens ha tocat a viure a nosaltres pel coronavirus. En podem aprendre alguna cosa? En podem treure alguna lliçó de cara al futur? El lema del festival – ‘Resiliència i solidaritat a l’Antiga Roma’– n’apunta els objectius.

Tarraco Viva es preguntarà com s’afrontaven les epidèmies fa 2.000 anys

El fet de canviar el contingut de Tarraco Viva com un mitjó en uns temps tan complexos ja mereix un aplaudiment general. És un gest valent que honora els responsables tècnics i polítics municipals. S’aposta per la cultura, pels professionals i per les entitats que s’impliquen en un certamen amb 22 anys de trajectòria.

Hi haurà menys dies (de l’11 al 18 d’octubre) i menys actes (184 entre presencials i on line), però probablement aquesta Tarraco Viva hagi estat la més difícil de parir. S’ha eliminat l’escenari dels jardins del Camp de Mart com a espai de concentracions de públic per raons òbvies, però hi haurà representacions a l’auditori amb aforament limitat i es mantenen molts dels formats habituals: recreacions de petit format, monòlegs, visites, tallers, lectures i converses. Com a novetat, es projectaran vídeos enregistrats a Itàlia a càrrec de grups de reconstrucció històrica.

El certamen presenta 184 actes de l’11 al 18 d’octubre i manté molts dels formats habituals

El festival continua apostant per la cooperació amb els museus de la ciutat i pel públic de tot Tarragona i, en col·laboració amb els centres cívics, programarà visites a monuments amb els veïns dels barris que tenen més a prop. En el cas dels barris de Ponent, faran una visita als mercats de Torreforta i Bonavista per explicar com eren els mercats fa 2.00o anys.

Tots els actes de Tarraco Viva seran gratuïts, però els aforaments dels actes presencials i dels actes on line seran limitats. Actualment es pot consultar el programa a www.tarracoviva.com i ben aviat s’hi podrà accedir a la reserva d’invitacions.

Seguint la línia de Santa Tecla, l’arribada de la 22a edició de Tarraco Viva demostra que, malgrat tot, “la ciutat no s’atura i està ben oberta”. Paraula de Seritjol.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here