21.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, juliol 8, 2024

Com estan els joves empresonats fa un any?

Concentració a les portes de Mas d’Enric demanant la llibertat de la Laura Solé, el David Solé, el Joan Tortosa i la Carme Forcadell, el 21 d’octubre de 2019. Foto: Jan Magarolas.

La setmana del 14 al 20 d’octubre del 2019 serà recordada, per molts, per la sentència als líders independentistes i les multitudinàries manifestacions de protesta que se’n van derivar. Tarragona va viure episodis inèdits durant diverses nits consecutives a la Imperial Tarraco i la Rambla Nova com a epicentres. Càrregues policials, crema de contenidors i detencions: una quarantena de persones van ser detingudes a la ciutat aquells dies. Dos d’ells, la Laura Solé i el Joan Tortosa, van entrar immediatament a presó, a qui cal sumar-hi un jove tarragoní empresonat a Barcelona, el David Solé. Ara, un any després de les manifestacions pels quals se’ls acusa, el FET s’ha posat en contacte amb les seves advocades. Els tres joves prefereixen no parlar.

Laura Solé, Joan Tortosa i David Solé van estar entre reixes pels aldarulls posteriors a la sentència del Procés

La Laura Solé va ser detinguda la nit del 17 al 18 d’octubre en una seqüència memorable captada per les xarxes socials. Quatre policies de paisà l’agafen a l’avinguda Ramón y Cajal i l’arrosseguen fins el carrer Jaume I, on l’acaben detenint en un portal davant la TAP. Va estar cinc setmanes en presó preventiva. Se l’acusa de danys, aldarulls, desobediència i resistència a l’autoritat. L’advocada Teresa Rosell, del col·lectiu Juristes per la República, porta el seu cas i en critica l’actuació policial i l’empresonament: “Què és resistència? Acceptem que se’ns detingui per haver-nos manifestat quan no estem fent res il·legal?”.

Les advocades Teresa Rosell i Anaïs Franquesa consideren les acusacions “del tot desproporcionades”

“La Laura és una persona jove i activa”, diu Rosell, i explica que a la presó de Mas d’Enric va coincidir amb la Carme Forcadell, “que l’aconsellava i li feia de mare”. L’advocada assegura que la presó de la Laura Solé era totalment injustificada i que “formava part de la repressió”. “Els atestats policials d’aquestes i d’altres manifestacions els tractaven de terroristes”, denuncia Rosell. Joan Tortosa va ser detingut per la Policia Nacional la mateixa nit que la Laura  i va entrar a presó el 19 d’octubre. El seu cas el porta la Montse Aumatell, també de Juristes per la República.

Demanen 5 anys de presó per David Solé per presumptes delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat

Un cas semblant és el del David Solé, estudiant a Barcelona, on va ser empresonat el 16 d’octubre i posat en llibertat un mes després. A diferència de la Laura, a qui encara no s’ha formulat l’escrit d’acusació, a ell se li imputen els delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat per, presumptament, haver llençat pedres contra les furgonetes policials. Se li demanaran 5 anys de presó en un judici que ja té data: 11 de gener de 2021. Anaïs Franquesa, la seva advocada, en demana l’absolució i l’arxivament del cas. I explica al FET que “hauria d’imperar la presumpció d’innocència, però no és el cas”. Al sistema judicial espanyol l’acusació ha de demostrar la culpabilitat de l’acusat, no és l’acusat qui ha de demostrar la seva innocència.

Anaïs Franquesa, advocada, en conversa telemàtica amb el FET.

“Tenint en compte els fets, el David no hauria d’haver entrat mai a la presó, l’acusació és absolutament desproporcionada”, sentencia Franquesa. Assegura que el seu va ser un empresonament polític derivat del context, perquè “es volia donar un missatge de desmotivació a la població”. Els tres joves haurien estat utilitzats com a caps de turc per atemorir els manifestants i rebaixar els ànims d’aquells dies, una pràctica que, segons les advocades, és habitual als Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional.

Les advocades consideren que els empresonaments es van fer per atemomir els manifestants

“La repressió busca un clima de por i desmobilització, i deu funcionar, perquè si no, s’hauria deixat de fer”, pensa Franquesa. Tot depèn de la resposta de la gent davant les pràctiques policials. Preguntades per la que havia de ser “l’auditoria més gran de la història dels Mossos” per analitzar les actuacions de fa un any, les advocades es mostren més aviat escèptiques. Va ser presentada a finals del mes de juny i constava de 33 pàgines i un sol agent sancionat, sense entrar a qüestionar les actuacions policials.

L’advocada Teresa Rosell, al seu despatx. Foto: Jan Magarolas.

Anaïs Franquesa, que també forma part del centre Irídia de defensa dels Drets Humans, creu que l’auditoria és del tot insuficient i demana més transparència al cos dels Mossos i que obeeixi les directrius del Parlament. Per la seva banda, Teresa Rosell revela que aos autonòmic hi ha “un alt percentatge d’agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional”, i es pregunta fins a quin punt els consellers d’Interior poden dirigir els Mossos.

Juristes per la República i l’associació Iríada reclamen més transparència a les actuacions policials

L’impacte d’haver estat a la presó és molt fort, i més en el cas d’unes persones joves i actives. La Laura i el David han intentat continuar la seva vida abans de la presó, però van seguir amb mesures preventives fins molts mesos després. Cinc setmanes empresonats, la Laura i el Joan, i un mes, el David, és el preu que van pagar per haver-se manifestat. La Fiscalia no té proves fefaents contra ells, perquè les úniques que tenen formen part d’una construcció policial, segons denuncien les advocades. Per això tenen plena confiança que les acusacions cauran pel seu propi pes abans fins i tot d’arribar a judici.

Més enllà dels ideals, el David Solé, la Laura Solé i el Joan Tortosa comparteixen haver passat per una presó preventiva dictada arbitràriament. Ells havien participat en unes manifestacions que, paradoxalment, demanaven la llibertat dels presos polítics. Fa un any de la sentència i de les manifestacions, però les investigacions i les causes judicials segueixen obertes.

AQUÍ, una de les milers de piulades amb les imatges de la detenció de Laura Solé al carrer Jaume I:

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here