15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

A les portes de l’hivern més llarg

La Tarraco Arena Plaça és un dels llocs on se subministra la vacuna de la grip. Foto: Ricard Lahoz.

Encara falten dos mesos per l’arribada oficial de l’hivern i tenim disparats tots els indicadors en plena segona onada de coronavirus. El panorama no és gens favorable. Les noves restriccions implantades fa uns dies (tancament de bars i restaurants i limitacions d’aforaments) no són d’efecte immediat i, per tant, no en veurem els resultats fins d’aquí un parell de setmanes. I en caldran més.

Comença la campanya de la vacunació de la grip amb les dades de Covid-19 disparades

A l’horitzó més immediat, les administracions tenen sobre la taula mesures encara més dures, com el toc de queda en horari nocturn. Ningú preveia estar tan al límit a aquestes alçades de la tardor: xifres que no paren de pujar en contagis, llits hospitalaris i unitats de cures intensives; personal sanitari cansat i un sistema molt tensionat als hospitals, i especialment a l’atenció primària.

Amb aquest context, la campanya de vacunació de la grip requereix un nou esforç al personal d’infermeria. Cal valorar positivament la decisió del Govern de buscar amb els municipis llocs alternatius per evitar aglomeracions als CAP: en el cas de Tarragona, llars de gent gran en diferents barris i la Tarraco Arena Plaça. Però això no treu que el canvi suposi una dificultat afegida per a la ciutadania i per a la logística dels professionals sanitaris.

El sistema sanitari està al límit als hospitals i, sobretot, a l’atenció primària

En una entrevista al programa ‘Tarragona 100×100’ de Ràdio Ciutat de Tarragona, Conrad Cases revela algunes dades preocupants de campanyes de la grip anteriors: només un 53% de la gent gran i un 31% del personal sanitari es va vacunar l’any passat. L’objectiu és arribar enguany al 75% d’aquests col·lecius de risc. Objectiu prioritari també per diferenciar possibles casos de grip i de Covid-19.

Cases, que és sotsdirector de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Tarragona, també posa veu a una impressió força general entre metges i infermeres: la lluita contra el coronavirus no es guanyarà exclusivament des del sistema sanitari, cal un esforç suplementari de la ciutadania.

La segona onada de la pandèmia ha arribat amb molta força abans del previst

Mentrestant, l’augment sostingut de casos greus des de fa setmanes posa en qüestió les altres feines dels hospitals del Camp de Tarragona. L’escenari de tornar a ajornar intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques està damunt la taula. I més aviat del que podien preveure els responsables d’aquests equipaments. Tots ja han assumit que serà l’hivern més llarg de tots.

Aquí podeu escoltar i veure l’entrevista sencera:

 

 

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here